• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ha a pénz beszélne

Szerző: (markos)
A közvélekedés szerint Svájc a világ egyik legnépszerűbb adóparadicsoma, ám ezt a sztereotípiát könnyen a Milka csoki és drága órák országának kevésbé hangzatos és vonzó hírneve válthatja fel annak a megállapodásnak az értelmében, mely Washington és Bern között köttetett múlt pénteken.

Fotó: Europress/Getty Images

Mostantól nem hivatkozhatnak a banktitokra azok a pénzintézetek, melyek az amerikai költségvetésbe fizetendő adó megkerülésével fialtatják tengerentúlról érkező betéteseik pénzét. Az egyezség értelmében a svájci bankszektorra akár 1 milliárd dollárnyi büntetés is kiszabható az ilyen jellegű, régóta vitás ügyekben, ezenfelül egyes svájci bankoknak meg kell nevezniük azokat az amerikai ügyfeleket, akik az alpesi országba menekítették vagyonukat.

Az egyezség mellőzi a történelmi távlatokat, csupán a 2008 és 2014 közötti időszakra vonatkozik. Az ügyben esetlegesen érintett svájci bankokat négy kategóriába osztja. Az elsőbe tartozik az a 14 bank, amely ellen már jogi eljárás folyik.

Valószínűleg köztük van a Credit Suisse Group AG, a Julius Bear Group AG, a regionális Zürcher Kantonalbank, valamint a Basler Kantonalbank. A második csoportba azok a pénzintézetek kerültek, amelyek úgy gondolják magukról, hogy megsértették az amerikai adózási szabályokat. Nekik év végéig lehetőségük lesz külön megállapodásokat kötni, cserébe elkerülhetik a bírósági pereskedést, de adatokat kell szolgáltatniuk a határon túli üzleteikről, e nélkül büntetésre számíthatnak. Az utolsó két kategóriába csak azok tartoznak, amelyek úgy vélik, hogy nem sértették az amerikai törvényeket, vagy olyanok, akik csak Svájcban folytatnak banki tevékenységet. Ezek a bankok levélben kérhetnek biztosítékot az Egyesült Államoktól, hogy nem lesznek semmilyen vizsgálat alanyai.

A svájci pénzügyminisztérium által kiadott közlemény szerint e megoldás tiszteletben tartja a svájci jogrendszert, a svájci bankárok szövetsége pedig ugyan fájdalmasnak, de jogilag elfogadhatónak és gazdaságilag elviselhetőnek nevezte az egyezséget. Volt más választásuk?