• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Leszakadó magyarok

Szerző: Hardi Judit
Négy magyar régió is az uniós országok legszegényebb területei közé tartozik. Legalábbis ez derült ki az uniós statisztikai hivatal felméréséből, ahogyan az is, nem csoda, hogy egyre többen költöznek Londonba, hiszen az angol főváros belső része jár az élen, már ami a fejlettséget és gazdagságot illeti.

Leszakadó régiók, illusztráció
Fotó:
Németh András Péter

Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország: ez a négy magyar terület (a hétből) tartozik az unió 20 legfejletlenebb régiói közé. A lista egyébként 276 területi egységet rangsorol.

Érdekes az eredmény, már csak azért is, mert Magyarország egyike azoknak az EU-s tagállamoknak, amelyek a felzárkóztatáshoz a legtöbb anyagi segítséget kapják az uniótól. Ennek ellenére a helyzet mégsem javult sokat az elmúlt években. Utolsók még mellettünk egyes bolgár, lengyel, román területek, ám a szlovákok és a csehek egyetlen régiója sem szerepel a lista sereghajtói között.

A legrosszabb helyzetben a magyarországi területek közül a most ismertetett adatok szerint az Észak-Magyarországon élők vannak. Itt ugyanis az uniós átlag 42 százaléka az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP). Kicsivel jobb a helyzet az Észak-Alföldön (43 százalék), a Dél-Dunántúlon (45 százalék), míg a „legjobb” a Dél-Alföldön (47 százalék). Az országos átlag is jócskán elmarad az uniós átlagtól, noha az a budapesti központú Közép-Magyarország régió felhúzza: itt az átlagnál több, 107 százalék az egy főre jutó GDP. Összehasonlításképpen: Prága 173, Pozsony 186, Brüsszel 207, Luxembourg 266 százalékon áll. A leggazdagabb Belső-London 539 százalékkal.

A legrosszabb helyzetben a bulgáriai Severozapaden van, az EU-s átlag 30 százalékával. A most közzétett statisztika készítői az életszínvonalat és a vásárlóerőt is beleszámították a statisztikába. Ha így folytatódik a helyzet, messze még az álom beteljesülése, hogy utolérjük Ausztriát: a sógoroknál az EU-átlag 127 százaléka az egy főre jutó GDP, míg nálunk ez az átlagos érték 68 százalék.