• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz az augusztusi időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette augusztus havi időjárási előrejelzéseit.

Augusztus

Augusztus

Havi középhőmérséklet: 20,2 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 58 mm
Napsütéses órák száma: 258

Augustustól kapta nevét a korábban hatodik (Sextilis) hónap. Suetonius szerint Augustus pontifex maximusként „…a naptár rendezésekor annak emlékére, hogy első consulságát és kimagasló győzelmeit a Sextilis hónapban érte el, azt jelölte a maga nevével, nem a szeptember hónapot, melyben született.” A szántó-vetők áldoztak a termékenység isteneinek; 21-én Opsnak (bőség istenasszonya), 25-én Consusnak (termények istene) tiszteletére hörpintették a nedűt.

Kisasszony hava általában kellemesen meleg, ám a kiszámíthatatlan légköri folyamatok zúdítanak ránk kánikulát. Volt rá példa 2000-ben is, amikor 21-én, a 41,7 fokos forróságban olvadt az aszfalt Békéscsabán. Ehhez képest elviselhetőbb volt a Pécsett mért 39,6 fokos hőség 1947. augusztus 5-én. A 2007-es, melegrekord-döntögetős évben a nyárutó sem volt eseménytelen, mivel a 40 fok fölötti kánikula után a hidegrekord is megdőlt 1-jén: 4,2 fokot mutattak a hőmérők Zabaron. Szokatlanul hideg napok voltak régebben is, például 1987. augusztus 14-én 5,6 fokot mértek Szegeden. A 2009-es, 37 fokos kánikulát heves zivatarok törték meg a hónap elején; a Dunakanyar kertjeit dió nagyságú jég tarolta le.

Zord idő, hőség: Az 1633-as aszályban sok ház leégett, nem volt víz az oltáshoz. 1657 esős nyárutóján elrohadt a szőlő a tőkékről. 1659-ben állt az aratás a csapadékos időben. Az 1665-ös árvizek vittek embert, állatot. 1720-ban kicsírázott a gabona a földeken a sok esőtől. 1734-ben a nagy esők tönkretették a termést. 1740-ben megsült a szilva a fán. 1781-ben kiégett a fű a legelőkön, a tehenek nem adtak tejet. 1782-ben a tikkasztó nappalok után fűtöttek éjszaka. 1791-ben idős fák pusztultak el a hőségben. Lábon rohadt el a gabona az 1801-es esőktől. 1836-ben elvitte a szárazság a tengerit. 1845-ben járhatatlanok voltak az utak az esőtől, a gyümölcs férgesen hullott le a fákról. 1850-ben a jószág száraz gyökereket tépdesett a kiégett legelőn.

Néphit: A kánikulai esőket siratják a szőlők. Ha Vasas Szent Pétertől (1.) Lőrincig (10.) nagy a hőség, fehér lesz a tél sokáig. – Ha Domonkos (4.) forró, kemény tél várható. – Lőrinc vértanú napja, ha szép, sok a gyümölcs és ép. – Ha a kukorica nem hányta ki a zabját Nagyboldogasszonyig (15.), nem is hoz termést. – Szent István (20.) szép ideje bő termés előjele. – Amint Szent Bertalan (24.) magát mutogatja, az őszi idő is mind a szerint tartja. Ha Bertalan megrázza a szakállát (vihar tombol), jégeső hullik belőle. Lőrinc, Bertalan szép ideje kellemes őszelő jele.

Pintér Csilla

1-jétől 3-ig: meleg napokat élvezhetünk, kánikulai hőmérsékletekkel, az éjszakák enyhülést adnak.

4-től 7-ig: lehűlés várható, megnövekvő felhőzettel és viharokkal kísért záporesőkkel.

8-tól 11-ig: az országban elszórtan kialakuló zivatarok özönvízszerű esőket is hozhatnak.

12-től 15-ig: meleg, száraz napokkal folytatódik a nyár.

16-tól 19-ig: többfelé zivatarral, futó záporokkal kísért kisebb lehűlés várható.

20-tól 23-ig: erősen szeles időre van kilátás.

24-től 26-ig: csapadékos idő következhet, lehűl az idő.

27-től 31-ig: a reggeli órákban az alacsonyabban fekvő vidékeken ködfoltok is megjelenhetnek. A napközben kellemes idő a hónap végéig kitart.

Augusztus (Oroszlán) Kisasszony hava, Új kenyér Hava

„Szénát hordat, házat rakat Kisasszony hava.”

Nyárutó havának is nevezzük: a napok rövidülnek, ilyentájt a legfényesebbek a nyári égbolt csillagai. Augusztus 9-14. között halad át Földünk a Perszeusz csillagképben feltűnő Perseida meteorrajon, ezért égi tűzijátékban, a meteorok hullásában gyönyörködhetünk. Eleink e hónapot a Menydörgő Hold havának is hívták, mivel ilyenkor nem csak a csillaghullás, hanem a villámlás, és menydörgés is igen gyakori.

Augusztus 4.: Domonkos
E napon a sűrű felhők a szétkergetésére rendelték el régebben a templomok tornyaiban a nagyharanggal történő harangozást, ugyanis a rezgő hanghullámok hatására a fekete fellegek tovaszálltak.

Augusztus 18.: Ilona
A Heléna görög eredetű szóból ered. Több átalakuláson ment át, így a német Helena név rövidülése is egyúttal. A név patrónusa Fénylő Szent Heléna.

Lelkemben hallgatag dalom, lallala,
Dajkálom a neved lallázva, Ilona.
(Kosztolányi Dezső)

Augusztus 20.: István
Államalapító Szent István király névünnepe, Mária Terézia 1774-ben országos ünneppé nyilvánította. Első alkalommal 1818-ban rendeztek körmenetet Szent István jobbjának tiszteletére.

Augusztus 24.: Bertalan
Az eljövendő őszt idézve, a gólyák már a hosszú útra készülődnek.