• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Remek hétvégét szerzett a magyar rajongóknak csapatunk

Szerző: Palágyi Béla
Remek hétvégét szerzett a magyar teniszbarátoknak Davis-kupa-csapatunk. Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában 3-2 arányban legyőzte a jóval esélyesebbnek számító Izrael válogatottját.

Fucsovics Márton egyesben és párosban aratott győzelmével járult hozzá a továbbjutáshoz
Fotó:
MTI - Illyés Tibor

Az esélyességet ebben a sportágban nem hasra ütve számolják ki, hanem előveszik a világranglistát, és jó eséllyel megjósolható a győztes személye. Ez a legtöbbször nagyjából be is jön, ha csak valami csoda nem történik.

Házigazdaként – a választás jogával élve – Budapesten, a Városligeti Műjégpálya mellett felállított sátorba salakpályát telepítettünk, amelyen aztán megtörtént a csoda. Kezdődött azzal, hogy Nagy Péter, aki 612. a világranglistán, öt játszmában legyőzte azt a Dudi Szelát, aki már 29. is volt a rangsorban (jelenleg a 89.). Ezután az ugyanott 203. Fucsovics Márton felülmúlta a 197. Amir Weintraubot. Párosban Fucsovics az oldalán Gödry Leventével szintén győztesen vonult le a pályáról, s ezzel már meg is nyertük az összecsapást. A hátralévő két egyes merő formaság lett, a vendégek felragasztottak két szépségtapaszt, így Magyarország–Izrael 3-2.

A mieink örültek, az izraeliek értetlenkedtek, mi is történhetett, majd hamar megtalálták a bűnbakot Dudi Szela személyében. Mindez azonban már nem változtatott a tényen, hogy mi jutottunk a második fordulóba, ahol az ellenfél Szlovákia lesz – természetesen toronymagas esélyesként.

Bár Nagy Péter győzelme Dudi Szela ellen szenzációszámba ment, számomra mégis Fucsovics érett, nagyszerű teljesítménye adta a legnagyobb élményt. A wimbledoni junior győztes nem éppen sima úton jutott el a felnőttkor határáig. A nyíregyházi tini kamasz korában nem volt egyszerű eset, az is szóba került, hogy abbahagyja a versenysportot. Stuttgartban a First Line iskolában végzett, ahonnan elballagva szerencsére egyre inkább a tenisz felé fordult. Jelenleg Davis-kupa-csapatunk vezéregyénisége, tehetsége végre kiteljesedni látszik. Ezért aztán teljesülhet leghőbb vágya, amit gyakran hangoztatott: rövidesen a világranglista legjobb száz versenyzője között találhatja magát. Ami akkor aligha lenne számára a végállomás…


LESZAKADVA AZ ÉLVONALTÓL
Asztaliteniszezőink Kuala Lumpurban, a sportág csapat-világbajnokságán álltak asztalhoz.
Nos, nem a mieink nevétől volt hangos a verseny. A lányok a 13. helyen végeztek, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra európai mércével mérve az élmezőny környékén tanyázik, a világon viszont tucatnyi jobb csapat van nálunk. Nem volt ez mindig így… S akkor még ők voltak a sikeresebbek, mert a férfiak jobb, ha szóba sem hozzák ezt a világversenyt.
Tessék megkapaszkodni: a 33. helyen kötöttek ki… Hogy kiktől kaptak ki? Többek között Argentínától, Egyiptomtól – hogy tovább ne is soroljam.
Aranyosi Péter szakvezető talált magyarázatot: örül, hogy a fiatalok ilyen fontos megmérettetésen bemutatkozhattak, és szerencsére akad otthon még néhány tehetség. De hát mi magyarok vagyunk, nálunk anno Sidó, Berczik, Jónyer, Klampár, Gergely ütögetett! A korábbi világ- és Európa-bajnok Gergely Gábor, aki ma újságíróként alkot véleményt, azt mondta: „Kritikán aluli a vb-szereplés.” A fene tudja, ki hogy van vele, én neki hiszek – épp most, az olimpia előtt…

Címkék: Sportnapló