• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A hamis diplomáért büntetés jár

Szerző: Balogh Mária
Akadnak szép számmal, akik érettségi vagy nyelvvizsga bizonyítványt ugyanolyan könnyedén vásárolnak, mint főiskolai vagy egyetemi diplomát. A hamisítók pedig értik a dolgukat, ezért bátran kockáztatnak. De ez már nem tart sokáig!

Tíz évvel ezelőtt egy hamisított érettségi bizonyítványt akár 20 ezer forintért is meg lehetett venni kéz alól – tudatta a rendőrségi szóvivője. A csalónak csupán annyi dolga volt, hogy valamelyik ismerősétől kölcsönkért egy ilyen végbizonyítványt, s a precízen felszerelt, legálisan működő irodájában az igénylő ügyfél adatait hamisította az eredeti helyére.

Akkoriban a diploma ára úgy 60 ezer forintit kóstált. Mostanság pedig az eredetinek látszó dokumentumok ára a minőségtől, a hamisító rámenősségétől, valamint a vevő szükséghelyzetétől függ. Áruk 20 és 150 ezer forint között mozog. A világhálón bárki találkozhat a diplomagyártó zsiványok hirdetéseivel.

Ugyancsak itt reklámozzák magukat a bérvizsgázók, akik a felsőoktatási intézménybe beiratkozott tanuló helyett mennek el a vizsgákra. Ennek ára alkalmanként 5-15 ezer forint. A szakdolgozatoké már borsosabb, eléri a 200-300 ezer forintot is.

Éppen itt volt az ideje hát, hogy a csalókat és ügyfeleiket kellő módon megbüntessék. Nem árt tudni, hogy nem csak a hamisítók, de a hamis oklevelet használók is bűncselekményt követnek el, s igencsak pórul járhatnak...

Címkék: Bűnügy