• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Gyógyít a görögszénamag

Szerző: Veszelszky Éva
Nálunk még kevéssé ismert ez az Elő-Ázsiából származó növény, amelynek magja a gyógyító erők valóságos kincsestára. Az ősi kínai, indiai és egyiptomi orvoslásban betegségek megelőzésére és gyógyítására ajánlották.


A magok kiemelkedő beltartalmi értékeinek köszönhetően megelőzhető, illetve mérsékelhető lenne általa a legtöbb civilizációs betegség, és fogyasztása a már kialakult betegségek esetében is jelentős mértékben segíthetné a gyógyulást. Ahol rendszeresen fogyasztják, ott nincs cukorbetegség, vérszegénység vagy csontritkulás.
Makai Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Kara gyógynövény-termesztési tanszékének vezetője fiával együtt sok évet áldozott arra, hogy az értékes növényt Magyarországon is meghonosítsa. Nemesítőmunkájuk eredményeként már államilag elismert az Óvári 4, amelynek továbbnemesített változata az Óvári Gold néven elismert, betegség-ellenálló fajta. Még nincs neve a legújabbnak, az áttelelőnek, amely jól tűri a szárazságot is, és a betegségekkel szemben nagyfokú ellenálló képességet mutat.
A gyógyhatású magvak étrend-kiegészítőként is értékesek, fehérjedúsak, fűszeres ízűek. Számos formában fogyaszthatók, különösen jól beilleszthetők a vegetáriánus vagy hússzegény étrendbe.
Sajnos nálunk az orvosok és a gyógyszerészek alig ismerik ezt az értékes gyógynövényt, amelyből világszerte közel száz szabadalmazott (hormonszabályozó, koleszterincsökkentő, diabetikus és tejelválasztást fokozó) gyógyszert készítenek. A görögszénamag fogyasztása jelentős mértékben segíthetné a cukorbetegek gyógyulását. Ehhez Makai professzor a diabéteszklubokban szívesen nyújt szakmai és gyakorlati útmutatást mind a betegeknek, mind az orvosoknak és ápolóknak.
Nemi hormonok termelését fokozó és szabályozó hatása miatt a görögszénamag önállóan vagy a gyógyszerek kiegészítőjeként javasolható változó kori problémákra, szoptató kismamáknak, valamint különféle szexuális gondok megelőzésére és gyógyítására. A daganatos betegségek - főként a mellrák - leküzdését úgy segíti elő, hogy hatóanyagai feloldják az érfalak lerakódásait, gátolják újabbak keletkezését. A felfrissült véráram így már könnyebben átjárja és áttisztítja a beteg testrészeket. A hatóanyagok érfaltisztító hatása folytán gátolja az érelmeszesedést is, felfrissíti, megfiatalítja a vérkeringést.
{p}
A görögszénamag gyulladásgátló hatású, antibakteriális nyákanyagai (galaktomannánok) védőbevonatot képeznek a légutakban és a bélrendszerben. Ezzel megakadályozzák a szervezetbe jutó káros anyagok felszívódását, és segítik a salakanyagok, valamint a gyulladásokat fenntartó kórokozók minél gyorsabb kiürülését, a szervezet méregtelenítését, tisztulását. Étrend-kiegészítőként a fűszeres illatú magok csíráztatva vagy megfőzve is fogyaszthatók akár önállóan, akár más ételekbe keverve.
Gyógyító és betegségmegelőző kúrákra a magok forrázatát ajánlják. Az értékes hatóanyagok és olajok kioldódásához fontos, hogy a magvak öt percig hideg vízben ázzanak; nyolc-tíz perces forralás után fogyasztható a tea. A forrázat egymagában vagy mézzel ízesítve is kellemes ital. Mézzel vagy anélkül ízletesek maguk a megfőzött, magas energiatartalmú magvak is, de így nagyon hizlalnak. Aki ezt kerülni szeretné, az csak a teát igya! Leromlott, étvágytalan, lábadozó betegek ugyanakkor a magok elfogyasztásával gyorsabban gyógyulnak, látványosan felerősödnek, gyarapodnak. A magok természetes szteroidtartalma (növényi ösztrogének) miatt a görögszénának régóta ismert a testépítő hatása is, ezért nyugaton sok fiatal is fogyasztja. A szintetikus szteroidok súlyos májkárosító hatásával szemben ez utóbbinak kedvező tulajdonsága, hogy a fel nem használt mennyiség kiürül a szervezetből, így a magoknak nincs egészségkárosító hatása.
A görögszénamag fogyasztása tízéves kor alatt és - méhösszehúzó hatása miatt - várandós kismamáknak nem ajánlható. Ezeken kívül csak egyéni érzékenység miatt okozhat problémát, amilyet a szakirodalom elvétve ismer.
Nálunk sajnos csak kevés gyógynövény- és bioboltban találunk görögszénamagot. Itt fel kell azonban hívni olvasóink figyelmét arra, hogy több helyen - még nagy forgalmú bioáruházakban is - tartanak belőle, általában celofánzacskókba csomagolva, hatóságilag ellenőrizetlen, importból származó tételeket, amelyek minősége és eredete teljesen bizonytalan. (Jelenleg bűnügyi eljárás folyik az egyik ilyen forgalmazóval szemben, akinek árusított tételeiben súlyosan mérgező gyommagvakat találtak!)
A görögszéna magtermesztése szinte mindenütt szabadalmi oltalommal védett, a hazai termesztésből származó magokat is csak a fajták nemesítője, Makai Sándor forgalmazhatja.

Címkék: