• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Viszlát, úszógumi!

Általában négy kritikus zóna van a női testen, ahol a zsírpárnák előszeretettel tanyáznak: a fenék, a comb, a csípő és a has környéke. Az utóbbi két terület tekinthető a legnehezebben kezelhető testrésznek. Ám nincs veszve semmi. Egy kevés odafigyeléssel és 25 tudományos ténnyel alátámasztott tippel ön is karcsúvá varázsolhatja derekát, és a jövőben a lapos has már nem csak álom lesz.
1. Inkább szóját
Egy amerikai tanulmány alapján azok a nők, akik három hónapon át mindennap szójatejet tettek a turmixukhoz, jelentősen kevesebb deréktájéki zsírszövetet halmoztak fel, mint a tehéntejjel készült turmixok fogyasztói.

2. Hagyjon fel a füstölgéssel
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a dohányosok körében – hasonló paraméterek mellett  –több a mély szövetek közti zsír, mint nem dohányzó társaiknál.

3. Többet az egészségesből
Egy szintén nőkkel végzett kutatás azt igyekezett alátámasztani, hogy a magasabb rosttartalmú, de kevesebb transzzsírsavat tartalmazó diétát folytató hölgyek csípőkörfogata kevésbé indul gyarapodásnak, mint a rostban szegény, de transzzsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztóké. A kutatás pozitív eredménnyel zárult: még a napi 360 kcal-val többet fogyasztó hölgyeknél is kisebb zsírpárna rakódott a csípőre, mint kevesebbet, de egészségtelenebb ételeket fogyasztó társaiknál.

4. Egyenletesen
Egy tanulmány szerint, ha a napi kalóriamennyiséget egyenletesen visszük be a szervezetbe, az kevésbé fog látványos nyomokat hagyni rajtunk. A kritikus területnek számító csípőtájék karcsúságát sovány húsból származó fehérjebevitellel tartósabban megőrizhetjük.

5. Halolaj
Egy ausztráliai kutatás során fény derült arra, hogy azok az elhízott személyek, akik napi 6 gramm halolajat fogyasztottak, és emellett végeztek heti háromszori testedzést, a kísérleti idő három hónapját követően a testzsírarányt jelentősen csökkentették. A leglátványosabb eredményt a deréktájon érték el. 

6. Tornázzon súlyokkal
A kalóriák és a csípőtájéki zsírpárnák égetésében a súlyzós edzések rendszeres ismétlése is eredményre vezethet – számol be egy tanulmány.

7. A telítetlen zsírsav
Biztosan számos alkalommal hallott már ön is arról, hogy a telítetlen zsírsav szervezetünk működését élettani szempontból pozitívan befolyásolja. A telített zsírsavak kétszer olyan erős koleszterinszint-növelő hatással bírnak, mint a telítetlen zsírsavak. Egy spanyol kutatás is alátámasztotta mindezt, és a telítetlen zsírsavakkal való főzést, táplálkozást ajánlotta a zsírpárnáikat csökkenteni kívánók számára.
 
8. Átmozgatva
Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy azok a nők, akik teljes izomzatot átmozgató edzést végeznek heti kétszer, csökkentik az össz-zsírmennyiséget, továbbá nem gyarapítják a has és csípő területének zsírszövetméretet.

9. Csak óvatosan
Ha a rostban gazdag étkezés a fogyókúránk alapja, akkor még a zsírpárnák kialakulásának sem adunk esélyt. Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy a rostok túlzott bevitele felfújódást okozhat. Igyekezzünk a 20 grammos napi rostmennyiséget nem túllépni.

10. C-vitamint az úszógumi ellen
Egy amerikai vizsgálat szerint a napi 57 gramm C-vitamint fogyasztó nők kevésbé növelték derék- és csípőkörméretüket, mint azon hölgytársaik, akik ennél kevesebb C-vitamint juttattak be a szervezetükbe naponta.

11. Természetesen
A nagy pocak ellen segíthet a borsmenta-, a kamilla- és az édesköménytea, mely nyugtatja a beleket, és emésztésre serkenti a gyomrot.

12. A hozzá adott kalcium
Egy szintén Amerikában készült felmérésben a kalciumnak a zsírégetési folyamatban játszott szerepét vizsgálták. A diétázók egyik csoportja napi 1200-1300 mg közötti kalciumot vitt be a szervezetébe, a kontrollcsoport nem kapott kalciumot. A vizsgálat során kiderült, hogy a kalciumot szedők csoportja háromszor eredményesebb volt a csípőtájéki zsírpárna lefaragásában és a hasizom formálásában, mint a kontrollcsoport.

13. Depresszió = elhízottság
Tanulmányok igazolják, hogy a nők csípőtájéki masszív zsírfelesleg-mennyisége összefüggésbe hozható a depresszióval.

14. Cserélje le
Azoknál az elhízottaknál, akik az étkezési szokásaikon már annyit változtattak, hogy a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket fogyasztottak, változás állt be a deréktájékon viselt úszógumi tekintetében. Zsírfeleslegük nem gyarapodott, sokuknál megindult a fogyás. Ezzel ellentétben azoknál a fogyózóknál, akik nem voltak hajlandóak a finomított gabonákból készült ételekről lemondani, stagnálást és további hízást tapasztaltak.

15. Rendszeresség
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendszeres és kitartó munkával minden erőfeszítésnek egyszer beérik a gyümölcse. A hasizom igen makacs terület. Rettentő lassan vánszorog le róla a zsírfelesleg. Ám, ha naponta legalább egyszer – a reggeli készülődésben vagy az esti zuhany előtt –  10 percet szán hasizmának formálására, meglátja, 1-2 héten belül észreveszi a változást. Ezt még tudományos alátámasztás nélkül is bizton állítom.

16. Hátizmok előtérben
Sok edző hangsúlyozza a teljes felsőtest tónusba hozását, akár a hasizom edzésével kapcsolatban is. A hát izmai a stabil testtartás kulcsszereplői. Ennek érdekében ragadjon kézi súlyzót. Stabil terpeszállásban helyezkedjen el, egyik kezében kézi súlyzóval. A csukló bármilyen irányú mozgatása nélkül, könyökben hajlítsa be a karját, majd nyújtsa ki úgy, hogy a felkart folyamatosan egy helyben, mozdulatlanul a test mellett tartja.

17. Feszesítsen rá
A beszűkült terű csípőhajlítók igen fájdalmas érzést okozhatnak egy rossz mozdulatnál, nem beszélve arról, hogy hasunkat – a vele domborodó úszógumival – igencsak kihangsúlyozzák. A kiegyensúlyozatlan törzset billentse vissza egyensúlyába. Végezzen csípőerősítő hasizomgyakorlatokat, így a gerinc vonala, a medence visszakerül anatómiai síkjába, a hasfal megerősödött izomzata pedig nem engedi a hasat előreboltosodni.

18. Diéta + edzés
Azok a nők, akik a diéta, a napi kalóriabevitel számolása mellett edzőtermi edzésekkel célirányos hasizomgyakorlatokat is végeztek, a kombinált zsírbontásban indított folyamatban körülbelül 18%-kal csökkentették a zsírsejtek méretét – állítja egy egyetemi tanulmány.

19. Térjen át csendesre
A szénsavas ásványvíz a gáztól válik pezsgővé. Ez puffadásra hajlamosíthat. Ennél már csak a szénsavas üdítők rosszabbak, amelyekben a gáz mellett még hozzá adott cukor is van.

20. Tornázza le
Hanyatt fekvésben tenyereit tegye tarkóra, térdeit húzza fel. Törzsfordítással egybekötött törzsemelés során igyekezzen könyökét ellenkező oldali térdéhez közelíteni. Gerince ágyéki szakaszát törzsemelés közben ne emelje el a talajról. Nehezítheti a gyakorlatot azzal, hogy a könyökéhez húzott lábát nyújtott helyzetből indítja, majd engedi vissza.

21. Próbálja meg a probiotikumokat
A probiotikus termékek gyorsítják az emésztést és megelőzik a gázképződés következtében kialakuló puffadásokat.

22. Elő a seprűnyéllel
Na, nem a farsangi boszorkánykosztümhöz való kellékek beszerzésére buzdítok, hanem a csípő karcsúsítására. Keressen egy használaton kívüli seprűnyelet, vegye a nyakába. Két kezével fixálja széles fogással. Keressen egy stabil ülőfelületet. Kezdetben óvatosan, majd a későbbiekben a  csípő rugalmasságának határait megismerve, forgassa felsőtestét. A fej nem mozdul ki síkjából, a tekintet egy pontra összpontosít.

23. K és B
Azt szokták mondani, hogy a K betűvel kezdődő zöldségek felfújják az embert, amitől a nap hátralévő része, no és az egész hangulatunk taccsra kerül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ma már a B betűs ételekkel is számolni kell. A tesztek alapján elsőként a brokkolival. Ha hajlamos a puffadásra, a brokkolit kerülje el!

24. Joghurt
Az International Journal of Obesity egyike volt azoknak a táplálkozástani kutatásokat végző csoportoknak, melyek a joghurtnak a diétában betöltött fontos szerepére felhívták a figyelmet. Vizsgálatuk alapján a joghurt hatékonyabb résztvevője a fogyókúráknak, mint a többi tejtermék.

25. Aludjon eleget
A Columbia Egyetem tanulmánya szerint azok a nők, akik csak 5 órát alszanak éjszakánként, hajlamosabbak az elhízásra, mint azok a nők, akik 7, 8, 9 órát  alszanak.
 
Seufert-Szántó Orsolya

További érdekes cikkeket a Diéta és Fitnesz aktuális számában talál.