• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Termesszék velem: madársaláta

Szerző: Grosz Tamás
A madársaláta (Valeriana locusta, más néven galambbegy saláta) hazánkban vadon élő, kevésbé közismert, ám az egyik legfinomabb salátaféle.

Az idei, viszonylag enyhébb tél nem tett kárt az állományában. Kertemben szeptember elején ültettem, így most eljött a szüret ideje.

Laza, humuszos talajon, akár lazán szétszórva, kis gyűrűben vagy 20 cm-es tőtávolsággal könnyen termelhető. Kétszer is ültethető. Először rögtön márciusban, majd augusztus végén, szeptember elején érdemes tél alá vetni. Szereti a napfényt, de félárnyékban is elvan.

Alkalmilag megtámadja a levéltetű, erre érdemes figyelni.

Magjai nem egyformán érnek, peregnek. Ha szétszórja a magját, akár gyomosíthat is.

Levélformája érdekes, nagyon hasonlít a kiskanálra. Szedni leveles állapotában érdemes, később már, mikor szárba szökken, kevésbé finom.

Jobb éttermekben találkozni vele, de láttam már piacon is. Csak a frissen szedet növény élvezhető maradéktalanul.

Gazdag B1- és C-vitaminban, magnéziumot, káliumot, vasat és cinket, is tartalmaz. Rosttartalma miatt az emésztésre kifejezetten jól hat.

Kellemes, lédús, édes diós ízű. Kitűnő saláta készíthető belőle. Íme, egy recept:

A megtisztított leveleket kevés citromlével meglocsoljuk, nem sok mustárt öntünk rá. Pár evőkanál olajjal elkeverjük – én dióolajat használok pár csepp szezámolajjal –, hozzá csipet sót, apróra vágott lila hagymát vagy kínai metélőhagyma zöldjét adjuk hozzá.