• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Glicerintől robbantva

Szerző: Pethes József
Most, amikor neves hazai sztárok tévéreklámokban meg óriásplakátokon kampányolnak a magyar borok mellett, nem hiányzott senkinek a legújabb borhamisítási botrány. A bormarketingre költött milliók könnyen megsemmisülhetnek a legutóbbi hír hallatán: a Borminősítési Igazgatóság harminc napra bezáratta az egri Vincze Béla borászatát, akit egyébként 2005-ben az év bortermelőjének választottak.

Teljes kapacitással működik a borvizsgáló szervezet laborja
Fotó:
Németh András Péter

Be kellett zárni a minap az egri Vincze Borászat pincéjét, mert az exportra szánt, 2007-es évjáratú egri bikavérben a megengedettnél jóval több glicerint találtak. A forgalomba hozatali engedélyhez szükséges mintákat ugyanis el kell küldeni a borminősítő szervezeteknek, ahol az érzékszervi vizsgálatokon felül laboratóriumban is meggyőződnek arról, hogy a bortörvény előírásai szerint készültek-e. A laborban állapították meg, hogy a minta hozzáadott, nem természetes úton képződött glicerint is tartalmaz. Általában az egri bikavér literjében 7-9 gramm glicerin képződik természetes úton, viszont a beküldött mintában 21,6 grammot találtak. A glicerintől testesebbé válnak a borok; súlyos egészségkárosodást még ilyen nagy mennyiségben sem okoz, legfeljebb fejfájás, hasmenés jelentkezhet.

Cikkünk folytatását a Szabad Föld 41. számában olvashatják.

A vizsgálat után kiderült, hogy egyéb szabálytalanságok is vannak a borászatnál. Amikor a minta a Borminősítési Igazgatóságra került, az engedélykérelemhez szükséges adatlap kitöltésével Vincze Béla igazolta a bortétel létezését. A mintákkal együtt érkezett egy határozat az egri borvidéki borminősítő bizottságtól, amely szerint a minta 250 hektoliter, 2007-es évjáratú egri bikavérből származik, és ezt egy, a hegybíró által kiadott származási bizonyítvány is igazolta. Csakhogy a hamisításról megszületett határozat után borászati felügyelőket küldtek a Vincze Borászathoz, akik a pincében nem találták meg ezt a 250 hektoliter bort. A pincészetben jelen lévők ekkor azt mondták, hogy ez a tétel más telephelyen, nem Vincze Bélánál található. Pedig a forgalomba hozatali engedély kérelmében az adatlapon a borász aláírásával igazolta, hogy ez a mennyiség az ő telephelyén van. Vajon hová tűnhet el ilyen sok bor? Beleöntötték valamelyik folyóba, kiöntözték a földekre, vagy talán már mérik némely kocsmákban?

Amíg találgattunk, a felügyelők dolgoztak azokon a helyeken, ahol az állítólagos 250 hektoliter volt. Szúrópróbaszerűen további mintákat vettek a pincében lévő két másik, már kereskedelmi forgalomban lévő borból, egy-egy 2005-ös évjáratú egri bikavérből és cabernet francból. Mivel a forgalomban lévő tételekben is glicerintöbbletet találtak, ezeket a borászati felügyelők zárolták. Most már elkerülhetetlen, hogy a Vincze Borászat Kft.-nél található minden bortételből mintát vesznek.

Vincze Béla 2005-ben a Magyar Borakadémia választásán lett az év bortermelője, és tagja az akadémiának is. Az ügy azért is kínos lehet az akadémiának, mert elnökének, Sümegi Józsefnek kiskunsági borászatát idén júniusban záratták be, szintén borhamisítás miatt. Az ő egyik asztali borában a megengedettnél több répacukrot találtak.

A borhamisításnak hatalmas irodalma van az ókortól kezdve napjainkig. Ha abból indulunk ki, hogy a bor nagy része vízből és etil-alkoholból áll, ezek bekeverése szinte természetes volt. Ma már alig hallani vizezésről, és finomszesszel sem javítják az alkoholtartalmat, mert a szesz megdrágult. Manapság a borcsinálás azon módja sem dívik, mely szerint a törkölyt felöntötték vízzel és megcukrozták. Volt, aki ipari cukorral próbálkozott, de a méz és a mesterséges édesítőszerek használata egyaránt tilos. Törvényesen csakis mustsűrítmény vagy tartósított must alkalmazható édesítésre. A savtartalom növelésére szintetikus almasav vagy borkősav jöhetne szóba, ám a törvény ezeket is tiltja. Színezni sem szabad se mesterséges színezékekkel, se direkt termő szőlőkkel, se bodzával. De nem szabad például rizling- vagy muskotályaromával sem ízesíteni a borokat. A korszerű vizsgálati módszerekkel ma már minden vegyi anyagot ki tudnak mutatni.

Címkék: Szőlő-bor