• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

A föld nyelte el

Szerző: kispataki
Több mint tíz évvel ezelőtt eltűnt egy 17 éves lány. Kutatták égen-földön, de mintha a föld nyelte volna el. Ám a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói ennyi idő után sem adták fel a keresést, és igazi szakmai bravúr, hogy felgöngyölítették az ügyet.

Visszamentek a kezdethez: az eltűnt diáklány Rezin lakott, és egyik alkalommal tanulás helyett bulizni ment a haverjaival. Ezt az édesanyja szóvá tette, s úgy tűnt, a lány hallgatott az anyai szóra: szórakozás helyett a tanulást választotta. Aztán 2007. május 16-án iskolába indult – de már nem ért oda. Megfigyelték, hogy elsétál a busz mellett, majd onnantól nyoma veszett. A vizsgálat során kiderült, hogy látni vélték, amint beszáll egy gépkocsiba. A szülők sosem adták fel a reményt, hittek abban, hogy a lányuk egyszer csak hazaállít. Különösen az olyan hírek táplálták a bizakodást, hogy valaki felismerte Németországban, ahol munkát talált magának.

A nyomozásnak új irányt adott a tény, hogy a Zala Megyei Rendőr főkapitányság nyomozói emberi maradványokat találtak egy Keszthelyhez közeli település egyik házában, ahol korábban az eltűnt lány nagybátyja lakott. A rendőrök szemtanúkat, közeli ismerősöket hallgattak ki, s olyan információkat is kértek tőlük, amiket ők talán nem is találtak fontosnak. Végül egy barát adta meg a helyzethez a kulcsot. Ő ugyanis látta, amint egy alkalommal a nagybácsi pénzt adott az unokahúgának. Mindez azonban bizalmas körülmények között történt, ami feltűnt a barátnak. Így a 48 éves B. János a rendőrség látókörébe került, jóllehet a nagybácsi a családdal együtt mintegy tíz éven át lázasan kereste az eltűnt lányt. Pedig ő tudta egyedül, hol lehetne megtalálni… Május végén aztán a rendőrségen részletes beismerő vallomást tett. Megmutatta, hová temette a lányt: a gödröt egy bútorlap takarta, arra pedig egy szekrény került. A rendőrök mintegy negyven centiméternyi ásás után megtalálták a csontvázat.

A nagybácsi úgy mesélte, hogy a lány megjelent nála és négyezer forintot kért, amit ő nem adott neki. Később az unokahúg ismét visszajött, de ekkor már nagyobb összeget emlegetett. Az elutasító válaszra a kislány közölte, hogy öngyilkos akar lenni, amiről a nagybácsi megpróbálta lebeszélni. A lány levett a ruhájáról egy zsinórt és a nyakába akasztotta. Innentől a férfinak – állítása szerint – „elszakadt a film”. Csak arra emlékszik, hogy az áldozat holtan fekszik mellette. A többi – elásás, eltüntetés – rutinszerűen történt. B.  Jánost emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. Szegény kislányt, aki ma már talán boldog családanya lenne, tíz évvel ezelőtt tehát valóban a föld nyelte el…

Címkék: Bűnről bűnre