• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Biokocka ad meleget

Szerző: (borzák)
A Hajdú-Bihar megyei Toldon a legszegényebb családok kapnak a hidegebb időszakban életmentő segítséget. Alapítványi és banki támogatással vált lehetővé olcsó biofűtőanyag előállítása a faluban.

Toldon sikertörténetet írnak. A  román határ menti zsákfalu nehéz helyzetben lévő kistelepülés, mindössze 350-en lakják. Az utak állapota kriminális, a lakóházak lepusztult állapotban vannak, megszűnt az élelmiszerbolt, nincs iskola. A megélhetési nehézségekkel és szegénységgel küszködő embereket az Igazgyöngy Alapítvány karolta fel. Az érintettekkel közösen azon dolgoznak, hogy életre alkalmas körülményeket teremtsenek a településen. Ennek érdekében komplex integrációs programot dolgoztak ki: a gyerekeknek tanodát szerveztek, a felnőttek gazdálkodnak (például édesburgonyát, málnát, paradicsomot termesztenek), az asszonyok kézműves munkát végeznek és feldolgozóüzemet működtetnek, a férfiak asztalosműhelyben dolgoznak és brikettgyártással foglalkoznak.

A faluban korábban is próbálkoztak alternatív fűtőanyag elő állításával, áztatott papírból és napraforgó-törmelékből kézzel préselték a biokockákat. Sokféle módszert kipróbáltak, mire megtalálták a legmagasabb fűtőértékű anyagot, és elindulhatott a gépesített gyártás. Most az egyik kereskedelmi bank Lépj velünk! programjának díjazott projektjeként az alapítvány 15 ezer euró vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyert el, amit a vállalkozás felvirágoztatására fordíthatnak.

A helyi üzem vezetője, Seres Sándor – akit mindenki Tücsöknek becéz – szerint gyakorlatilag új szakmát tanultak az elmúlt hónapokban. Mint mondja, a legjobb fűtőértéket a helyi termelők mezőgazdasági hulladékaként fennmaradt szalmával érték el, 100 kg szalmából 60-70 kg brikettet lehet előállítani. Ez a mennyiség bőven fedezi egy család napi szükségletét, fűtőértéke pedig másfélszerese a fáénak. A számítások szerint elérhető a többletgyártás, így a környékbeliek is hozzájuthatnak a toldi biotüzelőhöz. Sőt, ha sikeressé válik a modell, azt más településeken is meg lehet majd valósítani.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője így nyilatkozott: „Mivel itt a faluban nincs munkalehetőség, és a térségben is ritka a szakképzetlen, alacsony munkavállalói kompetenciájú emberek munkaviszonyos foglalkoztatása, fontos hangsúlyozni, hogy itt a valódi termék nem a brikett, hanem az ember, akit képessé teszünk a munkára és az öngondoskodásra.”

 

Címkék: Hazai élet