• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Budapest aláírt - Frissítés: 266 ezernél több aláírást adtak le!

Szerző: Hardi Judit
Péntekig, vagyis lapunk megjelenésének napjáig gyűjtheti az olimpiaellenes népszavazáshoz szükséges szavazatokat a Momentum Mozgalom. A következő hetekben kiderül, érvényes lett-e a fiatalok aláírásgyűjtése.

NOlimpia népszavazási aláírásgyűjtés
Fotó:
Üveges Zsolt

Ha népszavazást szeretnének, 138 ezer érvényes aláírást kell gyűjteniük a momentumosoknak.

Ahhoz azonban, hogy eredményesek legyenek, ennél jóval több szignót kell szerezniük. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, az ilyen gyűjtések során leadott aláírások egy része érvénytelen. Nehezíti a dolgot, hogy az olimpiáról csak a fővárosiak szavazhatnak, így hiába írja alá egy vidéki lakcímmel rendelkező lakos az ívet, a szignója érvénytelen lesz. Továbbá érvénytelen akkor is, ha valaki pontatlanul adja meg az adatait, például rossz lakcímet ír a papírra, vagy elfelejti lejegyezni valamelyik, kötelezően kért adatot, esetleg, ha szavazójog nélkül írja alá (például kiskorú). Nem segít a momentumosoknak az sem, ha valaki többször írja alá az ívet.

Éppen ezért népszavazás kiírására akkor van esély, ha a 138 ezer aláírásnál lényegesen többet, körülbelül 160–170 ezer szignót sikerül gyűjteni. Ezeket a Nemzeti Választási Iroda átnézi, ellenőrzi – ezt egyébként 2013 óta teszi: addig ugyanis nem nézték át az összes aláírást, korábban statisztikai alapon, 5 százalékos, véletlenszerű minta alapján ellenőrizték az adatokat, és így is jellemzően, 20–25 százaléknyi érvénytelen aláírást találtak.

Nem véletlen, hogy érvényes népszavazást eddig csak a Fidesz tudott gyűjteni, 2007-ben, a vizitdíjról, a tandíjról és a kórházi napidíjról. Igaz az is, hogy akkor országos szinten gyűjthették az aláírást – csak budapestieket érintő aláírásgyűjtésre még nem akadt példa.

MIÉRT CSAK A BUDAPESTIEKNEK LEHET SZAVUK? Bár az olimpia országos ügy, mégis, csak a fővárosiak szavazhatnak majd az ügyben, ha népszavazást írnak ki, és az azt követelő kérvényt is csak ők írhatják alá. Ennek oka, hogy tavaly februárban Budapest nyújtott be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, azt tehát csak a főváros vonhatja vissza. Ez nem egyedülálló gyakorlat Magyarország esetében, más országokban is így járnak el.


Frissítés - a szerk.
Péntek (február 17-e) délutáni hír: "266 151 aláírás gyűlt össze – jelentették be kora délután a Momentum Mozgalom képviselői. Túlteljesítették a tervet: az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz 138 ezer érvényes aláírásra van szükség." - Részletek a nepszava.hu cikkében. Délelőtt Tarlós István főpolgármester, elegendő érvényes aláírás összegyűlése esetére, a főváros pályázatnak visszavonásáról beszélt - lásd részletesen itt.