• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Büntetlen erőszak

Szerző: M. M.
Az újságírók meggyilkolásával kapcsolatos ügyek kilencven százaléka továbbra is büntetlenül maradt 2016-ban – derült ki az újságírók elleni erőszak világnapja alkalmával nyilvánosságra hozott adatokból.

Meggyilkolt újságírók, 2016-ban

Ez 2015-höz képest enyhe javulást jelent, ugyanis az UNESCO felmérése szerint akkor a tagországok csak az elkövetők 8 százalékát ítélték el. 2006 és 2016 között 930 újságírót gyilkoltak meg, közülük csak tavaly 102-en váltak erőszak áldozatává. A 2016- ban munkájuk során megölt újságírók többsége (94%) helyi tudósító, olyanok, akik saját országukban lévő visszásságok felderítésén dolgoztak.

Szomorú adalék, hogy ezeknek a gyilkosságoknak a fele olyan országban történt, ahol nem volt fegyveres konfliktus. A meggyilkolt női újságírók aránya a 2006 óta eltelt tíz évben duplájára emelkedett, 5-ről 10 százalékra.

A nők továbbra is folyamatos zaklatásoknak vannak kitéve, beleértve az online molesztálást is. Habár minden negyedik nap megölnek egy újságírót, az ellenük az elmúlt 11 évben elkövetett, 10 jelentett bűnesetből átlagosan csak egyet derítettek fel.