• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ismét lesz egyben sütött, 225 méteres kolbász! Dalos böllérnapok

Szerző: Koppány György
A tizedik Tiszator március 11–13. között várja az érdeklődőket a Tisza- tó melletti Abádszalókon. A település legnagyobb rendezvénye ez, amelyre mintegy tízezer vendéget várnak. Felépül Böllérfalva, ahol 25–30 versenyző csapat kap helyet, ez azt jelenti, hogy ugyanennyi malacot dolgoznak fel. Jönnek versenyzők külföldről is, az esemény díszvendége az erdélyi testvérváros, Backamadaras.

A kóstolójeggyel bármelyikük által készített ételből lehet falatozni. Az első napon, pénteken a sertéstenyésztők szakmai fóruma tanácskozik. Szombaton korán reggel malacfogással, szúrással veszi kezdetét a verseny, ezt követi az ilyenkor szokásos reggeli ételek kóstolása.

A legnagyobb szenzáció várhatóan most is az egyben sütött, 225 méteres kolbász lesz, amelynek készítése, sülése egyaránt látványos. A hurka, a kolbász, a toroskáposzta mellett ilyenkor a legkapósabb a hagymás vér, ami jellemző a régióra, és amihez ritkán lehet hozzájutni. Miközben zajlik a sütés- főzés, néptáncegyüttes, hagyományőrző csoportok, éneklő szakácsok lépnek fel. Lesz magyar nóta, majd a Balkán Fanatik élő koncertje szórakoztatja a vendégsereget egészen a böllérverseny eredményhirdetéséig.