• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

David Bowie a kenyereskosárban

Szerző: U. Á.
Régi kenyereskosárból került elő David Bowie első demófelvétele, amelyen a 16 éves zenész első együttesével egy kisebb londoni stúdióban rögzített magnófelvételen énekel: az I Never Dreamed című számot adja elő a The Konrads nevű bandával.

Az együttes a Decca lemezvállalat számára készítette a demót, de sem ez a próbálkozás, sem egy következő nem nyerte el a kiadó tetszését. Bowie művészi ellentétekre hivatkozva hamarosan otthagyta a bandát.

A felvételt David Hadfield, a The Konrads egykori dobosa és menedzsere találta meg. A szalag akkor került elő, amikor költözése során kiürítette házát, s kirámolta a garázs melletti tárolót. A  demó a nagyapja egykori kenyereskosarában pihent más holmikkal – fényképekkel, vázlatokkal, levelekkel – együtt.

Bowie akkor még eredeti nevén, David Jonesként szerepelt, és a banda többi tagjával együtt írt számokat a felvételhez. Hadfield elmondta: – Úgy döntöttünk, hogy néhány gitárszámot és egy eredeti dalt veszünk fel. Az I Never Dreamed címűt választottam, mivel ez volt a legerősebb. David vezette a vokált, hogy a legjobban szólaljon meg a szám. Tehát ez a legelső felvétel, amelyen David Jones 55 évvel ezelőtt énekelt.

Bowie 2016 januárjában, a 69. születésnapján halt meg rákban. Személyes műgyűjteményének árverése több mint 33 millió font (12 milliárd forint) bevétellel zárult a Sotheby’s aukciósháznál. A most megtalált relikviát szeptemberben árverezik, ahol egyesek szerint akár 10 ezer fontért (3,6 millió forintért) is elkelhet. A magnószalagot zenetörténetileg jelentős darabnak tartják, amely egy olyan kezdő zenész első felvételét tartalmazza, aki később az egyik legnagyobb szupersztárrá vált.