• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Eladó a szellemváros

Szerző: Ujlaki Ágnes
Régóta elhagyatottan álló, magántulajdonban lévő történelmi városkát kínálnak eladásra Kaliforniában: az Inyo hegységben található Cerro Gordo 22 épülete, hatalmas földterülete és a hozzá tartozó bányászati jog is új tulajdonosra vár.

A település az első bányaváros volt a Sierra Nevada déli vidékén, s az úgynevezett „ezüstúton” feküdt, amely Los Angelesnél ért véget. 1868-ban Mortimer Belshaw üzletember nyitott bányát a kopár vidéken, és Cerro Gordo rövid időn belül Kalifornia legnagyobb ólom- és ezüstkitermelőjévé vált. A hőskorát élő vadnyugati városkában nem volt túl biztonságos az élet, a Los Angeles Times szerint hetente egy ember lett gyilkosság áldozata. Az Owens-völgyben elterülő település virágzása nem tartott túl sokáig: néhány évtized múltán az ezüst értékének csökkenése, valamint egy pusztító tűzvész miatt gyors hanyatlásnak indult, 1920-ra már csak tízen éltek itt.

Cerro Gordóban évek óta turistákat vezetnek körbe fejenként 10 dollárért, a befolyó összeget állagmegóvásra fordítják. Nemrég a tulajdonosok a szellemvárost 925 ezer dollárért (250 millió forintért) hirdették meg. A  megmaradt, többnyire jó állapotban lévő épületek között lakóházak, egy-egy fogadó, kápolna és kocsma is található.

Címkék: Tudomány