• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Érdemes lesz krumplit vetni

Szerző: Valló László
Kevés és drága a burgonya, s a minősége sem kifogástalan – ez jellemzi az idei helyzetet. Ami jeladás lehet a házi kerti termesztőknek is, hogy érdemes helyet, sőt több helyet adni neki a kertben a jövőben.

Hazánkban az utóbbi fél évszázad alatt a tizedére csökkent a burgonya termőterülete, visszaesett az egy főre jutó fogyasztás is: napjainkban 25-30 kiló (Fehéroroszországban több mint 180 kiló), pedig nagyon sokféleképpen elkészíthető (amint azt az 500 recept burgonyából című könyv is bizonyítja). Ugyanakkor felerősödnek a kényelmi szolgáltatások: növekszik a konyhakész, fogyasztásra előkészített, fagyasztott késztermékek aránya, ami a piacon értékesített friss burgonya mennyiségét csökkenti. (Nyugaton ez a visszaesés évi négyszázalékos, erre számíthatunk itthon is.) Mindez szintén a drágulás irányába mutat, ami újabb érv a házi kerti termesztés növelése mellett, amit a jövőben érdemes igényesebb alapokra helyezni a fajták, a termesztéstechnika és a növényvédelem tekintetében egyaránt. A hazai fajtajegyzékben például 37 burgonya szerepel, ebből jó eséllyel kiválasztható az a néhány fajta, amely az adott termőhelyi körülmények között a legjobban teljesít. Tanácsos fémzárolt vetőkrumplit vetni, így jobban kihasználható a fajtában rejlő genetikai lehetőség. Az idei, pincében, kamrában tárolt termésre pedig érdemes jobban figyelni, hogy minél kevesebb legyen a veszteség. A meleg tárolóban a burgonya idő előtt csírázik, a csírákat törjük ki, mert a gumó megráncosodik, ami sietteti a megbetegedését is. Ügyeljünk, hogy a gumókat ne érje fény, mert megzöldülnek, ízük keserű lesz.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Címkék: Hazai élet