• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Ranschburg Jenő tanácsa minden szülőnek szólt

Szerző: SZF-ajánló
Ezt írtuk a Szabad Föld hetilap hasábjain szeptember második hetében.


1947.
Vasárnap szavazott az ország. A magyar nép döntött saját sorsáról, s a győzelmi lobogót annak a pártnak a kezébe adta, amely a demokráciában a legtöbbet tette érte: a Magyar Kommunista Pártnak. Rákosi Mátyás nyilatkozatban cáfolta, hogy az úgynevezett névjegyzékkivonattal komoly visszaélések történtek volna, s egyben visszautasította azt a nyugati sajtó által kreált lármát, amely a magyar választások tisztaságát akarja kétségbe vonni.

1957.
A Magyar Római Katolikus Püspöki Kar őszintén támogatja a kormányt a magyar nép jólétére irányuló, és ezzel a belső megbékélést elősegítő, a világ békéjének előmozdítását szolgáló törekvéseiben. A püspöki kart aggodalommal tölti el az Egyesült Nemzetek Szervezet által az úgynevezett „magyar kérdés” kivizsgálására kiküldött ötös bizottság jelentése és annak tárgyalása. A püspöki kar nem helyesli e jelentés alapján az ENSZ-ben tervezett tárgyalást.

1967.
Egy kanadai sportegyesület vezetője az elmúlt napokban megtartott tamási lovasversenyeken felfigyelt a Dalmandi Állami Gazdaság lovaira. Négyet kiválasztott közülük, de csak akkor volt hajlandó megvenni azokat, ha a gazdaság egyik legszebb paripáját: Kakukkot is odaadják. A gazdaság nem szívesen vált volna meg az állattól, ezért olyan magas árat mondott – 300 ezer forintot –, hogy a vevőt eltérítse szándékától. A kanadai üzletember azonban még csak nem is alkudozott, a rekordáron elkelt ló így hát rövidesen indul Kanadába.

1977.
Tudomásul kell venni, hogy az úgynevezett szexuális zónák igen eltérőek és változatosak lehetnek. Az egyik embernél ez, a másiknál amaz a terület az érzékenyebb. Az összeillő társak minden különösebb tapogatózás nélkül megérzik egymás igényeit, és igyekeznek azokat magától értetődően kielégíteni. Aki igazán szeret valakit, annak ezek a kérdések nem okozhatnak gondot, mert boldoggá teszi őt a tudat, hogy örömet szerez annak, akit szeret. Juszuf, az öreg mohamedán már évszázadokkal ezelőtt megmondta: csak gyakorold, de ne magyarázd!
(Buga doktor)

1987.
Akar két óra alatt megtanulni úszni? Az ötlet igenis megvalósítható, ezt bizonyítja a Káptalanfüreden élő, 79 éves tornatanár: Kádár Endre módszere. Ennek lényege, hogy a parton kell a mellúszás kar- és lábtempójának gyakorlása közben elsajátítani a helyes légzést. Ha valaki egy órán át gyakorolja a medence szélén az előírtakat, akkor nyugodtan gyakorolhatja tudományát tovább immár a vízben is, mert ott is csak azt kell tennie, amit már a szárazföldön megtanult. Az ötévestől a hetvenöt évesig eddig mindenkit sikerült megtanítani.

1997.
A szórakoztatóipar résztvevői – a léggömbárustól a koncertszervezőig – jól tudják, hogy a legmohóbb közönség a még nem kereső ifjúság. Az ugyanis természet adta adottságainál fogva folyton éhes. Hol mozira, hol pattogatott kukoricára, hol vidámparkra, hol zenére, hol meg hamburgerre vágyik, a szülő meg, anyagi képességeihez mérten, igyekszik e falánkságot kielégíteni. Nem sok sikerrel… Sokak szemében Magyarországon ma a gyermek nem önmagában érték, hanem a fogyasztás serkentésének hatékony eszköze.

2007.
A legnagyobb baj a szülőkkel az, hogy csak akkor élik át szülői mivoltukat, ha a gyereket büntetni kell. Ha a gyerekkel semmi baj nincs, a nevelői szerep kávészünetté változik. Jó gyerekem van, rá sem kell nézni! – mondják a büszke szülők. Ilyenkor azonban a gyerekek figyelemkeresőkké válnak, rájönnek, hogy csak negatív magatartással kelthetnek maguk iránt figyelmet. A pofon, a sarokba állítás is többet ér, mintha rájuk se néznek.
(Ranschburg Jenő pszichológus)
 

Címkék: Ezt írtuk...