• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Fedél nélkül maradnak

Szerző: hj
Idén egy hónappal hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot, de május elsejétől már vége a türelmi időszaknak, a hónap elejétől családok ezreit fenyegeti a veszély, hogy utcára kerülnek. Közülük legtöbben devizahitelesként kerültek bajba.

Harminc-negyven ezer ember kerülhet utcára, ha nem talál magának gyorsan valamilyen átmeneti szállást. A nagyvárosi albérletek azonban nagyon sokba kerülnek, gyerekekkel pedig szinte lehetetlen megfizethető lakást találni. Egymást érik a politikusok javaslatai, de hogy a probléma megoldódik-e, egyelőre nem tudni. Az  SZPPárbeszéd frakciószövetség azt ígérte, törvényjavaslatot nyújt be, amellyel, ha a parlament elfogadja, felfüggeszthetnék a kilakoltatásokat: „...rendkívül fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a hitelkárosultak jogi helyzetének rendezéséig senki ne kerüljön utcára”. A KDNP is megoldást javasol, és törvényjavaslatot nyújt be az új országgyűlésnek. A kisebbik kormánypárt is szorgalmazza, kapjanak könnyített törlesztési lehetőséget a bajba jutott lakáshitelesek. Akik ehhez csatlakoznak, megmenekülhetnek a kilakoltatástól, illetve a törvény segítené őket, hogy visszanyerjék fizetőképességüket. Részleteket azonban  egyelőre nem tudni a tervezetről. Bajban vannak nem csak a fizetni nem tudó hitelesek, de az olyan szociális bérlakásban élok is, akik feje felől elbontják az épületet. Akinek nincs tartozása, annak elvileg az  önkormányzatok biztosítanak cserelakást, de többen jelezték, hiába nincs adósságuk, még mindig nem tudják, hova költözhetnek, ha elindulnak a bontási munkálatok. 

SOK A TARTOZÁS A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint tavaly év végén körülbelül ,6 millió mulasztás volt a hitelek törlesztésében: ezek között nem csak lakás-, de gépjármű- és szabad felhasználású hitel is volt. Ez némileg kevesebb, mint 2014-ben, amikor a legtöbben voltak az adósságukat nem vagy késve törlesztők.