• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Guba Zoltán: Szerelem sztrájk idején

Szerző: Guba Zoltán

het máshol helyet. Ezért most inkább a szomszédhoz bekéredzkedett, és az erkélyen átmászott. De, ugye, ez titok marad, kérdi riadtan.

Jó turistákhoz illőn már mi is újra a térképet bújjuk, tervezzük, holnap hová megyünk. Órát sem kell felhúzni, Róma sosem alszik, sosem fekszik le, sosem halkul el teljesen. Reggel várjuk a buszt, mert sok a dolog, az idő pedig telik. Emberekkel zsúfolt a megálló, a helyiek megállás nélkül telefonálgatnak, aztán legyintenek: a buszok nem járnak, sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Meddig lesz sztrájk? A boltok kinyitnak? Csak a fejüket rázzák, azt sosem lehet tudni. Telefonálgatnak, próbálnak taxit szerezni, de az se jön. Gyalogol egész Róma.

A turisták is nekiindulnak. Colosseum, Forum Romanum, Spanyol lépcső, Trevi-kút, Pantheon, Angyalvár, Szent Péter-bazilika. Caracalla fürdőinél ismerősök tűnnek fel. Igor most Ilonát viszi, nem pizzát. Egymáshoz simulnak, alig férnek a motoron. Jó ez a kis terven felüli összebújás, a sztrájk miatt. Igor hazaviszi a lányt munkából, aztán siet, nem késhet. A szerencsét próbálók tízezrei várnak a helyére. Miként sajgó lábú turisták a pizzára.