• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hangyák a bőrünkön

Szerző: H. E.
ISMERŐS ÉRZÉS: olykor mintha tűvel szurkálnának, máskor pedig hangyák mászkálnának rajtunk – a zsibbadást többféleképpen is megtapasztalhatjuk és leírhatjuk, de elbagatellizálni nem szabad a tünetet. Ha gyakran előfordul, akár komolyabb betegséget is jelezhet.

Zsibbadásérzés testünk bármely pontján jelentkezhet, mégis a leggyakrabban a végtagokban tapasztaljuk. Többnyire akkor lép fel, ha hosszan időzünk egyazon testhelyzetben, s csupán pár percig tart a kellemetlenség. Máskor villámcsapásszerűen jelentkezik – ha például bizonyos ponton beütjük a könyökünket, a karunkon végigfut a heves fájdalommal kísért zsibbadásérzés, aminek oka, hogy megnyomtuk a könyökideget. Amennyiben nem ennyire egyértelmű hétköznapi esetek okozzák a panaszt, illetve rendszeresen és huzamosabb ideig fennáll a probléma, úgy alapos kivizsgálásra lehet szükség, mivel a zsibbadás komolyabb betegség tünete is lehet – figyelmeztet dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A ZSIBBADÁS OKAI: 

Ha rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti véráramlászavar is állhat a háttérben. 

A vitaminhiány gyakori kiváltó oka a zsibbadásnak. B-, B1-, B6-, B12- vagy E-vitaminból kell többet bevinnie, aki végtagzsibbadástól szenved. 

A ficamok vagy elmozdult csontok, helytelenül kivitelezett erősítő gyakorlatok, például nehéz súlyok emelése szintén okozhat zsibbadást. 

A túlzott alkoholfogyasztás is előidézheti az úgynevezett alkoholeredetű neuropátiát. 

Zsibbadáshoz vezethetnek továbbá egyes krónikus betegségek, mint a pajzsmirigy-rendellenességek, emésztőszervi megbetegedések, veseelégtelenség, rosszindulatú daganatok.

 

Cukorbetegség esetén például gyakori panasz a végtagok bizsergése, zsibbadása, sokszor a betegek ezzel a panasszal fordulnak először orvoshoz, majd kerülnek a diabetológushoz. A tartósan magas vércukorértékek ugyanis idegi károsodást, úgynevezett neuropathiát eredményezhetnek. A végtagok idegei mozgató, érző és vegetatív funkciókat látnak el, a panaszokat ezek hibás működése idézi elő. A perifériás idegek károsodása az esetek többségében szimmetrikusan a lábakon jelentkezik. A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, váltakozó hideg-meleg érzésről, valamint zokni- vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be. Az állapot veszélye, hogy a beteg előbb-utóbb nem képes érzékelni a fájdalmat (pl. vízhólyag, éles kavics a cipőben, vágás stb.), így a keletkezett seb könnyen elfertőződhet, és hozzájárulhat például a fekély kialakulásához.

Gyakran mozgásszervi ok áll a karok zsibbadásának hátterében. A nyaki gerincszakaszon hét csigolya gondoskodik a súly viseléséről és a fej akadálytalan mozgásáról. A gerinccsigolyák között porckorongok találhatók, és sűrű ideghálózat fut a vállra és a karra is a csigolyák védelmében. Ezért ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat – hívja fel a figyelmet dr.  Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

Szív- és érrendszeri betegségeket is jelezhet a karzsibbadás- vagy fájdalom, főként, ha a bal karban kellemetlenebb az érzés. Ilyen esetben kardiológiai kivizsgálás ajánlott, mert lehetséges, hogy érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás vagy éppen szívbillentyű-probléma okozza a tünetet – hangsúlyozza a kardiológus.

Mivel a végtagzsibbadást számos megbetegedés okozhatja, ezért a kivizsgálása a háziorvosnál kezdődik, s egyénre szabott: a beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ. Sok esetben a válasz egyszerű, ha a már ismert tényezők valamelyike lehet a panasz kiváltó oka. A nehezebben tisztázható helyzetekben a szakorvosi – például ideggyógyászati, diabetológiai – vizsgálatot javasolja az orvos a páciensének.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Címkék: Egészségünk