• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Pénzt csinálnak a porított abroncsokból

Szerző: Borzák Tibor
Környezetkímélő magyar technológia alapján, ipari méretekben a világon elsőként Hartán állítanak elő használt gumiabroncsból lisztfinomságú port. A termék iránt nagynevű cégek is érdeklődnek.

Főként a gépipari gyártók, az élelmiszeripari cégek tudták növelni bevételeiket
Fotó:
Ujvári Sándor

Mindannyian láttunk már hatalmas gumiabroncsokba telepített virágágyásokat, kidobásra ítélt óriásköpenyekből formált kerítéseket, legrosszabb esetben pedig az utak mentén „találkoztunk” velük. Hogy miként lehetne ezeket környezetbarát módon újrahasznosítani, arra vonatkozólag számos elgondolás született már a világban. De olyan újszerű megoldás még nem létezett, amiről az alábbiakban írunk. A Bács-Kiskun megyei Hartán egy fővárosi vállalkozás teherautó-gumiabroncsok feldolgozásába fogott.

Szerencsés Harta
Ezután már nemcsak a kolbász jut eszünkbe, ha a 3500 lakosú, zömében német nemzetiségiek lakta nagyközség neve kerül szóba, hiszen a gumiabroncs-újrahasznosító által felkerülnek a jelentősebb ipari vállalkozások térképére is. András István polgármester szerencsésnek tartja a települést, hiszen logisztikailag előnyös helyzetben van, a Duna közelsége és a Budapest–Baja közötti autóút jól megközelíthetővé teszi. A budapesti kft. zöldberuházása pedig példaértékű lehet a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek számára.

– Két évvel ezelőtt kezdtünk érdeklődni a hulladékfeldolgozás, azon belül a használt gumiabroncsok újrahasznosítása iránt – közli Kostyál Ferenc, a Hungarojet ügyvezető igazgatója. – Találkoztunk egy speciális, a világon eddig sehol sem alkalmazott technológiával, melynek a végén teljesen tiszta, lisztfinomságú por keletkezik. Ez a kémiailag aktív anyag vulkanizálható, akár új gumiköpeny gyártásához is felhasználható.

Talán nem kell mondani: magyar találmányról és szabadalomról van szó, ami Moldován György nevéhez fűződik – ő is csatlakozott a gyáralapítókhoz, sőt a hartai üzem igazgatójaként felügyeli a környezetbarát feldolgozást. Ami abban rejlik, hogy a munkafolyamat zárt, semmilyen szennyező- vagy hulladékanyagot nem képeznek, a szivattyúk elektromos árammal működnek, a felhasznált vizet pedig visszaforgatják a rendszerbe. Újdonságuk iránt máris nagy az érdeklődés Ausztriától Amerikán át Japánig.

A végtermék háromféle finomságú, teljesen tiszta gumipor, ami képes helyettesíteni a természetes kaucsukot a gumigyártásban. Sok minden készíthető belőle a lábtörlőtől kezdve a fólián át a futószalagig. Az építőiparban szigetelőanyagként hasznosítható, és hatásos lehet a korrózióvédelemben is. Legújabban azt próbálják kitalálni, hogy gumibitumen formájában miként lehetne alkalmazni az útépítésben.

Másfél év tervezés után nyitotta meg kapuit a hartai újrahasznosító, ahol a lehető legjobb minőség előállítása érdekében egyelőre kísérleti jelleggel működnek, elvégzik a gördülékeny gyártáshoz szükséges finomításokat. A több mint 300 milliós költségvetésű beruházás uniós támogatással valósult meg, kutatás-fejlesztési pályázaton 150 millió forint vissza nem térítendő dotációt kaptak. A Hungarojet Kft. további fejlesztést tervez, telket vettek az önkormányzattól, s jövő őszre szeretnék felépíteni teljesen automatizált nagyüzemüket, ahol évente legalább ezer tonna gumiport állítanak majd elő három műszakban.