• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Hírmorzsák: Cseh taxisok blokádja - Halálba menekült a mesterszakács? - Kreuzbergi lázadás a gazdagok és a kontroll ellen - Francia csel

Szerző: M. M.
Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 7. számának Külvilág rovatában.

ÁTJÁRHATATLAN ELLENTÉTEK
Több száz taxis zárta el az egyik Prágába vezető gyorsforgalmi utat hétfő hajnalban. Mindkét irányban két sávban akadályozták a forgalmat, a szabadon hagyott sávban óriási sor alakult ki.
A taxisok az alternatív taxitársaságok ellen tiltakoznak, illetve követelik, hogy a polgármester növelje a fuvardíj maximális kilométerenkénti árát. A cseh Uber máris reagált a hajnali prágai taxissztrájkra: egy fuvart fél áron kínálnak.


MINDEN ELADÓ
Nagy valószínűséggel öngyilkos lett a világ egyik legjobb mesterszakácsa, a francia-svájci Benoit Violier. Az általa vezetett Hotel de Ville pár hete első lett a világ ezer legjobb éttermét felvonultató, a francia külügyminisztérium kezdeményezésére létrehozott La Liste elnevezésű rangsorban.
A hírek szerint Violier egy üzleti átverés áldozata lehetett, olyan adósságokba keveredhetett, amelyekből nem volt kiút, és nem látta kiküszöbölhetőnek a hírnevén esett csorbát.


DZSUNGELHARC
Többtucatnyi maszkos alak randalírozott Berlin Kreuzberg negyedében, ahol értékes autókat gyújtottak fel, és leverték a biztonsági kamerákat. A támadások a dzsentrifikáció (megüresedő nagyvárosi negyedek lakosságcseréje) és a túlzott rendőri jelenlét ellen irányultak. Az akció egy január 21-i felhívásra vezethető vissza, amely szerint a luxus és kontroll utcai megtestesítőiben kell egymillió eurós kárt okozni.


FRANCIA CSEL
Megkezdődött Jérome Cahuzac, az adócsalás elleni küzdelemért korábban felelős francia költségvetési miniszter pere Párizsban. A politikust egykori svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással és pénzmosással vádolják. A miniszter 2001 elején, néhány nappal azelőtt zárta be az adóhatóságnál be nem jelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. 600 ezer eurót akkor Szingapúrba helyezett át. Az adózatlan pénz Jérome Cahuzac plasztikai sebészi tevékenységéből származott.


INGÁZÓK BALESETE
Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben legkevesebb négyen meghaltak és csaknem százan megsérültek. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak köztük.