• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Gasztroszabotázs - Plakátháború - Brutális emelés - Függőjátszma - Gyújtólángon - Hírmorzsák

Szerző: Munkatársunktól
Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 10. számának Külvilág rovatában.

GASZTROSZABOTÁZS
A veronai önkormányzat szeretné megóvni a város történelmét és hagyományait, ezért a belvárosban nem nyithatnak újabb gyros-, döner- vagy krumplisütőt. Verona ezzel nincs egyedül, Firenzében a piacok működését szigorították, és Velence is hasonló lépéseket tervez. Az ilyen döntéseket az UNESCO világörökség státusszal indokolják, a kritikusok szerint azonban idegenellenes motívumok állnak a háttérben.


PLAKÁTHÁBORÚ
Phenjanban beismerte „államellenes” bűnét, és bocsánatért esedezett az az amerikai diák, akit januárban tartóztattak le Észak-Koreában. A 21 éves Otto Warmbier bűne az, hogy a szállodából, ahol lakott, kihozott egy politikai propagandaplakátot. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít. Warmbier azt mondta: egy egyház pénzt ajánlott neki a plakátért.


25 százalékkal emelkedik a lakossági áram alapdíja Ukrajnában,
egy kilowattóra 0,57 hrivnyába, körülbelül 7,8 forintba kerül. A lakossági energiahordozók díjának piaci szintre emelése az IMF feltétele volt, hogy hitelt nyújtson Ukrajnának, ahol havi 1378 hrivnya (14 258 forint) a hivatalosan meghatározott minimálbér, a létminimum pedig 1330 hrivnya (13 761 forint). Az átlagbér a tárca 2015 végi statisztikája szerint 5230 hrivnya (54 113 forint).


FÜGGŐJÁTSZMA
Mozgáskorlátozott, kerekesszékes jogi aktivisták csoportja akasztotta fel magát egy hídra Bolíviában, hogy így hívja fel a bogotai kormány figyelmét az őket ért bántalmazásokra. Bizarr látványt nyújtottak a hídról lógó emberek, akik azt is állítják, hogy a délamerikai országban fizikailag is bántalmazzák őket. Mindeközben a kormány állítólag 900 ezer dollárt juttat a fogyatékkal élőknek. A lógó tiltakozók azonban azt mondják, hogy ez nem elég.


GYÚJTÓLÁNGON
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által előállított benzint és dízelüzemanyagot árulnak bolgár benzinkutak. A szervezett bűnözés elleni és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai az Oroszországból és az Egyesült Államokból kapott műholdfelvételek alapján kezdték ellenőrizni a benzinkutakat. Ezek segítségével lelepleződött a csempészett benzin Bulgáriába szállításának rendszere.