• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Itt az új csúcsragadozó, és máris terjednek a legendák

Szerző: Hardi Péter
Minden bizonnyal új csúcsragadozó veszi át a róka szerepét Magyarország több területén, ez pedig az aranysakál. Bár a vadászok egy része haragszik az aranysakálokra, állítván, hogy környékükön szinte kiirtották az őzállományt, a tárgyilagos puskások nem tévesztik szem elől: valójában a sakálos megyékben sem csökken a csülkös vad (őz, szarvas, vaddisznó) terítéke és becsült állománya.

Aranysakál
Fotó:
Shutterstock

A néhány évvel ezelőtt elterjedt hírt, amely szerint egy somogyi gazdának 250 birkáját ragadták el az aranysakálok, nyugodtan tekinthetjük legendának.

Annál is inkább, mert az aranysakál marmagassága legfeljebb 50 centi, s a súlya sem több 15 kilónál. Heltai Miklóstól, a gödöllői Szent István Egyetem docensétől tudjuk, hogy egyébként sem a birkák és az őzek az aranysakálok fő táplálékforrásai – bár ha tehetik, e fajokat is megeszik –, sokkal inkább a pockok, kisrágcsálók, erdei egerek, de nem vetik meg a rovarokat sem.

Kétségtelen, hogy az aranysakál szinte robbanásszerűen terjed Magyarországon, állománya ma már többezres. Ennek legfőbb oka a Balkánon korábban élvezett védettsége, amely miatt ottani állománya növekedni kezdett. Visszatért hát korábbi élőhelyeire, amelyek közé hazánk is beletartozik. Az sem mellékes, hogy természetes ellensége, a farkas nálunk csak elvétve fordul elő.

Az aranysakál Magyarországon egész évben vadászható, ám mivel rendkívül óvatos állat, nehéz puskavégre kapni. Ritkaságszámba megy, hogy a természetjáró turista megpillantson egyet, emberre teljesen veszélytelen.