• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Javítani kell a Tisza gátjait

A héten megkezdődik az idei árvízi károk helyreállítása a Közép-Tisza vidékén; a munkálatok elvégzésére a kormány 668 millió forintot biztosított - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) vezetője.

Fotó: Kállai Márton

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint az idei árvíz következtében megsérült árvízvédelmi létesítmények közül többnél jelenleg is pontszerűen harmadfokú védelmi készültség áll fenn. Ezért azonnali helyreállítás indul a Zagyva jobb partján, Jásztelek térségében, az árvízi szükségtározó megnyitási helyének környezetében – számolt be az MTI. Itt az elbontott földtöltést és földút-csatlakozásokat építik vissza. Szolnokon, a Sebestyén Gyula körúti hídtól a torkolat irányába, a Zagyva jobb partján a megrongálódott támfalat javítják ki. A munkavégzés alatt a sétánynak ezt a szakaszát lezárják a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt.

Ugyancsak Szolnok belterületén, a Tisza jobb partján, a Csáklya utcánál a megcsúszott part helyreállítása a feladat. A Hortobágy-Berettyó jobb partján, Mezőtúr térségében, a töltéstestben lévő üregeket szüntetik meg, továbbá a szivárgás elleni szigetelést építenek be.

Az idei árvízi károk felszámolása során ezen felül pótolják a víz által kipusztított, megrongált 1-4 éves erdők fáit, megjavítják az üzemképtelenné vált szivattyúkat, és a tiszai fővédvonalakon helyreállítják a megsérült töltésrézsűket, töltéskoronákat és előtereket.