• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Jól teljesít a Balaton

Szerző: Fónai Imre
Öt–tizenöt százalékkal nőtt a Balaton-parti vállalkozók forgalma a tavalyi szezonhoz képest – ez derült ki a Kiskereskedők és Vendéglátósok Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Kisosz) somogyi szervezetének gyorsjelentéséből. A szálláshelyek nyári mutatóit lassan összesítik, de a balatoni vendégfogadók adataiból már következtetni lehet a forgalomra.

Illusztráció
Fotó:
Draskovics Ádám

A legtöbb tóparti vendégváró már a tavalyi nyarat is kiemelkedőnek értékelte, így az idei előrelépés biztatóan hangzik. Még akkor is, ha például a Fonyódon több évtizede éttermet üzemeltető Makkos Péter szerint az üzletek enyhe áremelése is hozzájárulhatott a bevételnövekedéshez.

Ám vannak intő jelek is: vészes munkaerőhiány, még rövidebb ideig nyitva tartó egységek, enyhe béremelkedés, vállalkozói terhek növekedése.

Ezek csupán kulcsszavak a Kisosz gyorsösszegzőjéből. Viszont akadnak pozitív balatoni példák is.

Makkos Péter válasza ilyen a munkaerőhiányra: szezonálisról éves nyitvatartásúra állítja át vendéglőjét.

S bár az árak idén az inflációt csak kissé meghaladó mértékben nőttek, az internetes ár-összehasonlító portálok és a Kisosz dél-balatoni tagsága szerint a 2018-as szezonban már nem tudják elkerülni a komolyabb áremelkedést. Elsősorban abból indulnak ki, hogy egy szakmai szervezet vendéglátós-bérminimum bevezetését javasolta a kormánynak.

A tóparti vállalkozók ezzel együtt remélik: az, hogy jövőre 18-ról 5 százalékra csökken a vendéglátást terhelő áfa, megkönnyíti a dolgozók béremelését. A kisvállalkozók szerint számukra ez akkor lenne kigazdálkodható, ha ezt a vállalkozói járulékterhek csökkentése is követné…
 

TURIZMUS
3,2 százalékkal  nőtt a vendégéjszakák száma Siófokon 2017-ben.
Két éve 4, 2016-ban 7,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma (1,1 millióra). 2017 első felében istöretlen volt a fejlődés:3,2 százalékos növekedést regisztráltak a szálláshelyek.