• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kallódó milliók

Szerző: Markos Mária
Törökország ötmilliárd eurót vár az uniótól cserébe azért, hogy segítsen megfékezni az Európába igyekvő menekültek áradatát.

Embermentés a tengeren - Forrás: Profimedia/Exclusivepix

Az Európai Unió és Ankara korábban arról állapodott meg, hogy a brüsszeli közös büdzséből, illetve a tagállamok hozzájárulásából összesen hárommilliárd eurót kap a török kormány.

A pénzt – amelyből egyelőre semmit sem utaltak át – arra használhatnák, hogy javítsák a Törökországban rekedt 2,5 millió szíriai menekült életkörülményeit. Ankara azt is vállalta, hogy megszigorítja a határellenőrzést, amivel visszatarthatná az Európába igyekvő menekültek áradatát. Az észak-afrikai bevándorlók fő célpontjának számító Olaszország er ről hallani sem akar, a hozzájárulást azonnal megtagadta, mondván: fizessenek az uniós költségvetésből. Róma nincs egyedül álláspontjával, ha nem is fogalmaz ilyen sarkosan a többi uniós kormány, ők is késlekednek a pénz összeadásával.Brüsszel nem akarja, hogy az európai adófizetők pénze eltűnjön a török árnyékgazdaságban – a késlekedést ezzel magyarázzák az uniós diplomaták.MENEKÜLTEK 

630 millió

ember tervezi globálisan elhagyni otthonát
a Gallup közvélemény-kutató
intézet szerint.

48 millió
ember az elkövetkező egy évben távozna
otthonából.

19 millióan
már megtették az előkészületeket a
költözésre.