• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Katalónia válaszút előtt

Szerző: Markos Mária
Ezrek vonultak utcára Spanyolország-szerte a hétvégén a központi kormány és Katalónia közötti párbeszéd melletti kiállásuk jegyében. Lapzártánk után döntött a katalán parlament, elválik-e Spanyolországtól a leggazdagabb tartomány?

A fehérbe öltözött demonstrálók arra kérték a két vezetést, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és kezdjenek dialógust - Forrás: Profimedia/Zuma Press

Spanyolország-szerte nagy felfordulást okoztak az utóbbi hetek történései. Továbbra is bizonytalan, miképpen alakul a válság. Az mindenesetre nagy pofon a függetlenségi mozgalom élharcosának számító katalán Carles Puigdemontnak, hogy elődje, Artur Mas a Financial Timesnak azt nyilatkozta: a 7,5 milliós autonóm régió még nem áll készen az „igazi függetlenségre”.

Az ott működő vállalatok ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vezetésre, hogy álljon el az elszakadási tervektől. Mariano Rajoy miniszterelnök leszögezte: – Spanyolország még nagyon hosszú ideig Spanyolország marad.

Az egység megtartása mögött spanyol részről komoly gazdasági érdekek húzódnak, de a katalánoknak sem lenne egyértelműen sikersztori a kiválás. Kétségtelen, hogy a szakadni vágyó országrész adja a spanyol gazdaság nemzeti össztermékének ötödét, valamint Katalóniában állítják elő – az összes tartomány közül – a legtöbb kiviteli cikket.

A központi kormányzatnak sokkal több adót fizet be – 21 százalék –, mint amennyit visszakap onnan.

A katalán függetlenségpártiak éppen ezt az aránytalanságot állították kampányuk célkeresztjébe, amikor azt állították, hogy a Madridnak történő utalások megállításával a katalán költségvetési hiány többletbe fordulhatna. Katalónia a Spanyolországba igazolt külföldi vállalatok – ezzel együtt az igencsak attraktív befektetések – harmadának ad otthont, egyfajta regionális fővárossá változtatva Barcelonát.

Ám az elszakadás nem mérhető csupán a régiós költségvetés eurómillióiban. Az uniós tagsággal kapcsolatban is rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Ha egykor Katalónia független államként kopogtat majd az EU ajtaján, az összes tagország támogatását el kell nyernie a felvételhez – beleértve Spanyolországét is. A közösségből való kiesés egyúttal a tartományból az unióba és más országokba irányuló exporttermékek költségének jelentős emelkedését is jelenti. Katalónia a kiválással azon kevés országok közé csúszna vissza, melyek nem tartoznak a World Trade Organizationhöz, ami azt jelenti, hogy további akadályok gördülnének a kereskedelme elé.

SÉRTHETETLEN ELV. Megszaporodtak a világban az etnicista alapú elszakadási törekvések: szinte egy időben zajlottak az iraki kurdok és a katalánok függetlenségi népszavazása. 2014-ben a skótok voksoltak, de az északolaszok is régóta elégedetlenek. Ám a nemzetek számára – jól felfogott érdekekből következően – a területi integritás még mindig abszolút szentség: a nemzetközi politika főszereplői ma is államok, melyek nagyon óvatosak, ha az államiság lényegi alapelve kérdőjeleződik meg.