• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kemény atomtervek

Szerző: M. M.
Egy jó tanács: Korea és Kína húzza meg magát! Az USA nem nukleáris támadásra válaszul is bevetheti az atomot.

Nem csak nukleáris párharc ez Kim Dzsongun és Donald Trump között - Fotó: Britta Pedersen, AFP

Donald Trump amerikai elnök kormányzata lényegében folytatja elődje, Barack Obama nukleáris fegyverekkel kapcsolatos politikáját, de erőteljesebb álláspontot foglal majd el bizonyos kérdésekben – ez derült ki a minap azon a sajtótájékoztatón, amelyen felvázolták az atomfegyverek alkalmazásával kapcsolatos terveket. A 74 oldalas jelentés szerint a kormányzat ugyan nem tervezi a stratégiai nukleáris fegyverzet növelését, de Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el. Ugyan nem részletezték ezeket a „különleges körülmények”, de a The Wall Street Journal megjegyezte: kiber- és baktériumfegyverekkel elkövetett támadások is kiválthatnak nukleáris válaszcsapást.

A védelmi minisztérium (Pentagon) dokumentuma úgy fogalmaz, hogy Észak-Korea „egyértelmű és súlyos fenyegetést” jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára. Leszögezik: bárminemű észak-koreai nukleáris csapás, amely az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit venné célba, „annak a rezsimnek a végét jelentené”. A jelentés Kínát is a potenciális nukleáris ellenfelek közé sorolta.

Trump egyébként még tavaly utasította a Pentagont az Egyesült Államok atomarzenáljának felülvizsgálatára. Az elnök az amerikai atomarzenál modernizálását szorgalmazta – mégpedig a szerinte az orosz és a kínai katonai stratégiában hangsúlyosabbá váló atomerő elrettentésére.

ÉSZAK-KOREA NEM NYUGSZIK. A német államvédelmi hatóság vezetője szerint Észak-Korea az ország berlini nagykövetségét használja arra, hogy beszerezze a rakéta- és nukleáris programjához szükséges berendezéseket. „Amikor észreveszünk egy ilyen kísérletet, akkor leállítjuk azt, viszont nem tudjuk szavatolni, hogy minden akciót észlelünk” – mondta Hans-Georg Maassen. A német vádak azt követően hangoztak el, hogy az ENSZ a napokban közzétett egy olyan jelentést, amely szerint a távolkeleti ország megsértette az ellene hozott nemzetközi szankciókat, és tavaly 200 millió dollár értékben exportált vasércet, szenet és acélt. A vádak szerint Észak-Korea segítette Szíriát az ottani vegyifegyver-program végrehajtásában is.

Címkék: USA | Donald Trump | Észak-Korea