• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kenyérbéli ügyeink, a pékek áfacsökkentést kérnek - Egyre több fogy a teljes kiőrlésű, magvas, gluténmentes kenyérből

Szerző: F. Tóth Benedek
Csökkenhetne a sütőipari termékek áfája, ha a kormány így döntene. A Magyar Pékszövetség legalábbis a csökkentés mellett foglalt állást. Az erről szóló közleményt még az MTI-nek is eljuttatták, hogy minél többen értesüljenek kérésükről.

A kenyér fogyasztói ára Magyarországon (2003–2016)

Vezetőjük, Septe József szerint ha csökken a sütőipari termékek áfája, az mindenképpen a törvényesen működő, adófizető vállalkozásoknak kedvez, hozzájuk tereli a forgalmat a fekete- vagy szürkegazdaságból, így a költségvetés bevétele nem csökkenne.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2002 és 2014 között mintegy a felére zuhant a hazai kenyérfogyasztás mértéke, az adatok csalókák lehetnek: a klasszikus fehér kenyérből valóban kevesebbet eszik a magyar ember, mint az ezredfordulón, de ezzel párhuzamosan több fogy az úgymond „egészséges” kenyérfajtákból, mint például a teljes kiőrlésűekből, a magvasokból vagy éppen a gluténmentesekből – igaz, utóbbiak ára több ezer forint is lehet kilogrammonként.