• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Kevesebb hegymászó

Szerző: Ujlaki Ágnes
A Mount Everest Kínában és Nepálban húzódik. Évente mintegy hatvanezer hegymászó és vezetőik keresik fel a hegy kínai területét.

A Tibeti Autonóm Térség statisztikái szerint az elmúlt tíz évben az északi oldalról több mint 300 hegymászó jutott fel a Csomolungmára, a többi nyolcezer méter feletti hegycsúcsot mintegy 2300- an hódították meg. Kína az idén egyharmadával, 300-ra csökkenti a 8850 méteres csúcs megmászására kiadandó engedélyek számát. Az északi oldalról csak a tavaszi szezonban szabad a hegymászás.

A kínai hatóságok egyúttal missziót terveznek, melynek keretében először nyílik lehetőség arra, hogy a nyolcezer méter feletti térségből lehozzák az életüket vesztett hegymászók földi maradványait.

Kínában a közelmúltban új törvény lépett életbe a hegymászóturizmus, a tudományos kutatások és az építkezések szabályozásáról a 33 800 négyzetkilométeres Csomolungma Nemzeti Természetvédelmi Területen. A hatóságok szerint ez a világ egyik legsérülékenyebb ökoszisztémája. A terület magjában – amely a teljes térség egyharmadát teszi ki – a környezet megóvása érdekében semmilyen ipari tevékenység nem végezhető. A térségben állomásokat hoztak létre, ahol gyűjtik, újrahasznosítják, illetve megsemmisítik a hegymászók által hátrahagyott hulladékokat: alumínium konzervdobozokat, műanyag zacskókat, sátrakat, oxigénpalackokat és tűzhelyek tartozékait.

FOTÓ: CHRISTOPH MOHR, AFP/DPA PICTURE-ALLIANCE

 

Címkék: Tudomány