• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nagy béremelések: máshol - A 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell elveszti vonzerejét

Szerző: Tanács István
Leálló életpálya - Jövőre, 2018. január 1-jétől egy frissen érettségizett iskolatitkár és egy kezdő szakmunkás is ugyanannyit fog keresni, mint egy főiskolát végzett, diplomás pályakezdő tanár – a garantált bérminimum emelésével. A 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodell elveszti vonzerejét, mert más szférában nagy léptekkel nőnek a bérek, a pedagógusok béremelése viszont leáll a 2017. szeptember 1-jétől bevezetendő, nagyjából 3 százalékos utolsó emelés után.

Magyarország a rendszerváltás óta nem találta meg a receptet arra, hogyan tegye erőssé az oktatást. Mindenki próbálkozott már: az állam, az önkormányzat, az egyház - Illusztráció: Ujvári Sándor, MTI

Egyetlen évben emelkedett a pedagóguséletpályamodellben megígért módon a tanárok, tanítók jövedelme – mondta a Szabad Földnek Fehérné Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun megyei elnöke. Az eredeti modellben ugyanis a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, annak arányában nőttek volna a pedagógusbérek.

A 2014-ben 101 500 forintra emelt minimálbér esetében még működött ez, ám a kormány befagyasztotta ezt az összeget, amely 2018-ban is ugyanennyi marad, holott a minimálbér 137 862 forintra emelkedik.

Mivel a pedagógusokat az életpályamodell miatt kivették a közalkalmazotti bértáblából, ismét nem fogják megbecsülni a tanulásba, diplomaszerzésbe fektetett pénzt, időt és energiát. Kérdésünkre Fehérné Kajtár Hajnalka elmondta: a fizetések között nincs különbség az egyes településeken, ezért egyre inkább megnő a kollektív szerződések szerepe, ahol garantálni lehet pluszjuttatásokat a pedagógusoknak és segítőiknek. Ehhez viszont szükségszerű a reprezentatív szakszervezet jelenléte.

Változás nélkül marad, ami van: jelentős a pályaelhagyás, de annál is nagyobb baj, hogy nem mennek fiatal tanárok az iskolákba.

A tanárok zöme negyven-ötven éves vagy még idősebb. Bizonyos tantárgyakból – idegen nyelvek, informatika, és a szakiskolákban a szakoktatói tárgyak – már most súlyos a tanárhiány.