• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Másfél hónapig a régi

Szerző: -ftb-
Már csak 2018. október 31-ig lehet fizetni a régi ezerforintos bankjeggyel. Az újak már jó ideje forgalomban vannak, hogy zökkenőmentes legyen a bankjegyek cseréje, de annak sem kell a szívéhez kapnia, akin rajta marad az óbankó. Kis utánjárással ugyanis beváltható.

Egyetlen bolt sem köteles elfogadni a régi ezerforintos bankjegyet november elsejétől. A  Magyar Nemzeti Bank ugyanis 2018. október 31-ét jelölte meg a címlet úgynevezett bevonási napjául. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a bankjegy értéktelenné válna, hiszen a régi ezerforintos átváltási határnapja 2038. október 31-e. Vagyis, ha valaki mondjuk csak jövőre találna rá a cihába rejtett régi ezreskötegre, az 2021-ig értékén, díjmentesen mindet beválthatja bármelyik pénzintézetben: bankban, postahivatalban, takarékszövetkezetben. De tudni kell, hogy díjmentesen csak címletet címletre lehet váltani, ha más címletre van szükségünk, azért díj számítható fel.

Március elsejétől már az új ezerforintos bankjegyek is forgalomban vannak. Az új bankjegy elsőre szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint a régi, de számos biztonsági újítást tartalmaz. Például vakjelet a bankó alsó területén, középtájon biztonsági szálat, színváltó nyomatot a szájában gyűrűt tartó holló szimbólumánál, hologramfóliát a pénz bal oldalán. Az ezerforintos bankjegy amúgy nem tartozik a pénzhamisítók kedvencei közé. A legtöbbet ugyanis a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos bankjegyből hamisítanak.

A régi ezerforintos címletet a bevonási határidejétől számított három év után a pénzintézetek és postahivatalok már nem kötelesek beváltani, de ez 2038. október 31-ig díjmentesen megtehető a Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárában.

ÜVEGES ZSOLT FELVÉTELE

Címkék: Pénzügyek