• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz a februári időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
A Szabad Föld Online házi időjósa Ilcsi Mama. Eddig csak a barátainak és az ismerőseinek küldte el több évtizedes megfigyelésein alapuló előrejelzéseit, de most úgy döntött, hogy ezután minden hónap első napján portálunkon közzéteszi a prognózisát.

Országszerte várható még havazás és éjszakai fagy ezen a héten

Február
A hónap első hetében, szeles idő kíséretében, néhány derengős-melegebb nap következik.

Ilcsi Mama írja:
Előrejelzéseim elkészítéséhez főként a Hold fázis változásait, csaknem 40 évnyi feljegyzéseimet, a népi megfigyeléseket használom fel.Tavaly Nagykanizsáról, a Nyírségből, a Hajdúságból és Budapestről is kaptam köszönő jelzést, arról, hogy június 10-12. és július 24-26. napjára, az általam jelzett jégverés idejére óvintézkedéseket tettek. A jégverésre felkészülve, a fóliát visszarakták a palántákra, a növényekre, s így megmenekültek a károktól, nem veszítették el munkájuk gyümölcsét.

Alszik a hóban a hegy, a völgy,
Hallgat az erdő, hallgat a föld.
Egyszer mégis rezzen a táj,
Hármat füttyül a kismadár.
Háromszor hármat lüktet a dala,
Vígan szaporán, mint éles fuvola.
 
(Szabó Lőrinc)

12-15.-től lehűl az idő, havas esős és átfúvásos havazás várható.

Ezután borongós idő jön, reggelenként a kiterjedt ködfoltok csak lassan tűnnek el, ezért zúzmaraképződés is lehet. Ónos ködszitálásra is számítani kell, a páralecsapódás miatt az utak csúszóssá válnak.

24.-ig szinte minden nap készülnünk kell a csapadék valamilyen formájára. Ekkoriban rövid időre már többször is kisüt a nap.

Ezt követően pár napos lehűlés várható, ami ismét kisebb havazást hozhat.

A hónap vége felé ónos eső nehezítheti a közlekedést, majd átmeneti enyhülés jön, s ezután már megnövekszik a napsütéses órák száma.

Címkék: Időjárás