• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz a júliusi időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette július havi időjárási előrejelzéseit.

Július

Július

Havi középhőmérséklet: 20,8 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 63 mm
Napsütéses órák száma: 267

Julius Caesar tiszteletére kapta a hónap (ekkor született) a nevét Marcus Antonius javaslatára Kr.e. 44-ben. Az ötödik (Quintilis) hónap volt az első királyok idején, amikor 304 napból, 10 hónapból állt a romulusi év. Később Numa király vezette be a 12 holdhónapból álló időszámítást. A földművelők buzgón fohászkodtak isteneikhez aszály idején; Pomona (gyümölcsfák istennője), Vertumnus (kertek védője) bőven kapott áldozati ajándékot.

Szent Jakab hava a legmelegebb, ám példátlan a 2007-es kánikula: 15-25-ig tartott a hőségriadó. Siófokon 37,5 fok volt 16-án, 17-én 38,6 fokkal megdőlt a hőségrekord a fővárosban. 18-án az abszolút rekordot is meghaladta a hőmérséklet, 39,9 fokban tikkadtak a budapestiek, Kiskunmajsán 40,4 fokot mértek. Nem volt még itthon olyan forróság, mint 20-án, Kiskunhalason, ahol 41,9 fokkal megdőlt a hőségrekord. A hidegrekord is megdőlt 31-én hajnalban Zabaron: 3 fokot mértek. 2008. esős júliusában almanagyságú jég esett 7-én, Bezenyén, 200 ház megrongálódott Borsodban, Illéskor (20.) elverte a jég a pannonhalmi szőlőket. Áradtak 2009-ben a folyók, nem hiányzott az eső, de kaptunk belőle jócskán: özönvíz volt sokfelé, álltak a kombájnok napokig. A hónap derekán hőségriadó volt. Az országon végigsöprő, milliárdos károkat okozó 18-i vihar vetett véget egy időre a 35 fokos forróságnak.

Zord idő, hőség: 1532-ben elsüllyedtek a megrakott szekerek a sárban. 1549-ben eltűnt a víz sok kútból, kiszáradtak patakok, erdők égtek az aszályban. 1566-ban a megáradt Körös elöntötte a vidéket. Az 1607-es forróságban kevés gabona termett. Az 1628-as árvizek miatt sokan meghaltak. 1667-es esőzések késleltették az aratást. 1681-ben kisültek a mezők, nem volt takarmány. Az 1705-ös árvizek elsodortak több hidat. 1728-ban elpusztultak az állatok a szárazságban. 1759-es jégesők elverték a terményt. 1801-ben megdőlt a gabona a szokatlanul esős időben. 1822-ben sárgultak a vetések a tikkasztó hőségben. 1834. aszályos nyarát éhínség követte.

Néphit: Ha július nem főz, szeptember nem eszik. – Sarlós Boldogasszony (2.) esője 40 napig tarthat. – Margit (20.) felhőktől fél, égi háborút vél. Lyukas dió, mogyoró Margit esőjét sirató. – Illés (20.) áldást nem hoz. – Száraz Jakab (25.), hideg tél. Jakab felhője sok hó előjele. A zabot takarítsd be Jakabig, mert ami kint marad, az kint is veszik. – Az Anna-napi (26.) eső jó a kukoricának. – Ignác (31.) esője enyhe télnek hírnöke.

Pintér Csilla

1-jétől 6-ig: meleg, javarészt zavartalan idő várható. Meleg lesz, hébe-hóba megélénkülő széllel.

7-től 11-ig: kisebb hideg front miatt sokfelé zápor, zivatar, sőt jégverés is kialakulhat.

12-től 15-ig: melegebb léghullámok érkeznek fölénk, napos és felhős napszakok váltakozásával visszatér a kánikula.

16-tól 19-ig: a késő délutáni órákban és éjjel megnövekszik a gomolyfelhőzet, melyből néhol elszórtan lehet zápor és zivatar, átmenetileg lehűl az idő.

20-tól 22-ig: visszatér a nyári meleg, napsütés, strandidő.

23-tól 26-ig: ismét viharos széllel, zivatarokkal, helyenként felhőszakadással tarkított eső enyhíti a fülledt meleget.

28-tól 31-ig: egyeduralkodó lesz a nyáriasan meleg, fülledt idő.


Július (Rák) Szent Jakab hava, Áldás hava

Július 13.: Margit
Margit napját mérgesnek nevezik, mivel gyakran hoz hatalmas zivatarokat. Negyvenes jósló napnak is tartották: ha ekkor esik, villámlik, dörög, vihar dühöng, akkor az elkövetkező 40 napban gyakoriak lesznek a hasonló időszakok.

Július 20.: Illés
E nap környékét dörgést, villámlást hozó időszakként tartják számon, mivel a határban általában ekkortájt elveri a jég a termést.

Július 21.: Dániel
Ahol Illés nem hozna nehéz időt, ott Dánielre hárul e feladat.

Július 25.: Jakab
E napon a régi öregek az északi szélből hideg télre következtettek. Ha tiszta az éjszaka, bőség vár a kertben. Ha sok gomolyfelhő úszik az égen, akkor karácsonykor sok és nagy hóra számíthatunk. Ha nagy a nap fénye, sehol egy árva felhőcske, akkor hideg tél várható.