• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz a júniusi időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette június havi időjárási előrejelzéseit.

Június

Június

Havi középhőmérséklet: 18,9 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 72 mm
Napsütéses órák száma: 247

Júnó főistenről, a házasság, a család, a nők oltalmazójáról nevezték el a hónapot, más megközelítésben az iunior (fiatalabb) szó az alapja. Ovidius is úgy tudta: „Június elnevezésének magyarázata több van. /Vedd, amelyik tetszik! Mindet elédbe adom!” A szántó-vető rómaiak Vestaliát rendeztek, mert úgy tudták, az égieken múlik, mennyit terem a föld. A tűz istennőjének ünnepe egy hétig tartott.

Szent Iván havában néha melegből is megárt a sok. Ahogy a 2007-es nyarunkon is, amikor megdőlt 25-én a melegrekord: 35,5 fokot mutatott a hőmérő Sátorhelyen. Medárdtól (8.) kitelik bármi. A 40 napos esővel riogató szent tavaly korábban „érkezett”; 7-én vihar tarolt Szabolcsban, 2 milliárdos kár keletkezett. Dió nagyságú jég borította Nyíregyháza környékét. A tornádószerű szélvihar megrongált 7000 ingatlant 26 településen, 6 ház lakhatatlanná vált. A 16-i vihar milliárdos kárt tett Somogyban, termés zöme odalett. A hónap végéig árvizek, özönvízszerű esők pusztítottak országszerte. A gazdák esős nyarakon bíznak a Péter-Pállal (29.) érkező erős felmelegedésben, ami jót tesz a gabonának. Medárd hozhat hideget is. Ez történt 1933-ban, amikor 2 fok volt Debrecenben, ám 1945-ben 34,2 fokban tikkadtak Kalocsán, ahogy a fővárosiak is főttek 2003-ban a 33,5 fokban. Péter-Pállal sem mindig jön jó idő. Mosonmagyaróváron hiába vártak 1962-ben javulást, 6 fok volt, 2002-ben Szécsényben 4,4 fokot mértek.

Zord idő, hőség: 1549-ben eltűnt a víz a kutakból, erdőtüzek pusztítottak. 1585-ben minden kiégett az aszályban. 1616-ban nem volt víz a Sopron környéki patakokban. 1658-ban gaz verte fel a szőlőket, nem tudtak kapálni az esős időben. 1681-ben kiégett a fű. 1682-ben elapadtak a források. 1708-ban esett Medárdtól Péter-Pálig. 1710-ben a gyümölcs „megfőtt a fán”. 1740 esős júniusában a folyók kiléptek medrükből, vízben álltak a legelők. 1755-ben a búzatáblák iszapban feküdtek. 1771-ben elverte a jég a szőlőket. Az 1781-es esők elsodorták a szénaboglyákat. 1822-ben szélviharok hordták a száraz hantokat. 1831-ben csúszott az aratás a csapadékos időben. 1833-ban kisült a fű, nem volt takarmány, 1836-ban „zörgött a mező” a szárazságban. 1837-ben „feketedtek a széna-rendek” az esőktől.

Néphit: A júniusi eső koldusbotot nyomhat a gazda kezébe. – Medárd (8.) esője eltarthat 40 napig. – A János-napi (12.) eső rossz termés hírnöke. – Ha Szent Vidkor (15.) esik, hibás lesz az árpa. – Ha kakukkszót hallasz Szent Iván (24.) előtt, olcsó gabonát aratsz, ha utána, drágát. Ha esik az eső, kevés dió, mogyoró lesz. – Pál (26.) fordulása, idő fordulása. – Péter, Pál (29.) napsütése gazdag aratás előjele. – Ami júniusban meg nem nő, az bizony csak tűzre kellő.

Pintér Csilla

1-2. között túlnyomóan napsütéses idő várható.

3-tól 6-ig délnyugat felől fokozatosan mind több felhő borítja be az eget, melyből helyenként elszórt záporok eshetnek. A szél a zivatarokban viharossá fokozódik.

7-től 10-ig hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de a délutáni órákban még szórványos eső is lehetséges. Felmelegedés kezdődik.

11-től 14-ig kisebb hidegfront hatására többször is megnövekvő felhőzet miatt ismét kialakulhatnak záporok és zivatarok, majd gyengén szeles, száraz, meleg idő következik.

18-tól 22-ig többfelé ismét beborul az ég, viharos szél kíséretében néhol nagyobb mennyiségű eső hullhat. A meleg idő folytatódik.

23-től 27-ig elszórtan és helyenként lehet kisebb esőre számítani, amely átmenetileg hűsíti a meleget.

28-tól 30-ig folytatódik az erős felmelegedés.

Június (ikrek) Szent Iván hava, Aratás hava

Június 6: Pedagógusnap.

Június 8.: Medárd.

Medárd napján, ha tiszta, derült az ég,
a nyár már szinte jól sikerült év.
De ha ekkor eső esik, negyven napig visszakacsint.
Jó, ha veszed ernyődet, s véded vele a fejedet.
Az égen egy felleg ált, dézsa a kezében,
s mint aki csak erre várt, ránk öntötte éppen.

A Medárd napi esőzés tudományos magyarázatát a nyári monszun jelensége adja meg. A gyors fölmelegedés következtében megnő a levegő páratartalma, erősebb a felhősödés, így az eső lehetősége is gyakoribb. Medárd az utolsó fagyosszent, időjárás jósló nap is.

Június 14.: Éliás

Éliás napjához a népi megfigyelés szélvihart azonosít. Már hajnalban lehet következtetni a beálló időjárás-változásra. Ha a kelő napot szürke felhő övezi, délutánra biztos, hogy a vihar is megérkezik.

„Éliás olyan buta, azt sem tudja, mikor van a neve napja.
De amikor erre rájön, akkor annak, úgy meg örül, hogy szélviharral az eget a földdel összehajtja. Dörgéssel villámlással akkora lármát csap, hogy nincs ember s állat ki ezt meg nem hallja.”

(Topolyai mondás)

Június 21.: Múzeumok éjszakája. A legtöbb múzeum egész éjjel lehet látogatható.

Június 24.: Iván napja, a nyári napforduló ideje

E nap előestéjén már a XVI. században is szertartásszerűen tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. A tűzgyújtáshoz sokféle hiedelem fűződött, ide kapcsolódik a tűzugrás is, melynek gyógyító erőt tulajdonítottak.

Ha e napon eső esik, négy napig meg sem áll.

Június 29.: Péter, Pál

Az aratás megkezdésének napjaként tartja a népi regula.

„ Zsendül, szőkül, a kalász kezdődhet az aratás.”
(Népgyűjtés)