• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz a májusi időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette május havi időjárási előrejelzéseit.

Május

Május

Havi középhőmérséklet: 15,6 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 63 mm
Napsütéses órák száma: 239

Maja istennőről nevezték el a hónapot. A maius szó jelentése: nagyobb, idősebb. A szántó-vető rómaiak feszülten töltötték a májust; tudták, hogy a gyenge gabona sok veszélynek van kitéve, amíg tömött fejű kalászt hoz. A Lemuriával az ártó szellemeket békítették: káka-babát dobtak a vízbe, hogy megóvják a termést a pusztulástól. A napokig tartó földszentelés-ünnepet körmenet zárta.

Pünkösd havában legszebb a természet. Csalóka azonban a 15,6 fokos középhőmérséklet, mert a fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác, Orbán) is helyet kaptak a naptárban, kárt okozhatnak a kertekben. A hónap második felében többnyire gyorsan melegszik az idő, forróság is jöhet. Mint 2007. május 22-én is, amikor rekordokat döntött a hőmérséklet: Poroszlón 34,5, Budapesten 32,5 fokot mértek. Nem ritkák a tikkasztó májusok. 1934-ben 31,4 fok volt 2-án Szegeden, 2002-ben 30,9 fokot mértek 4-én Szécsényben, 2003-ban 33,9 fok volt 6-án, Baján. Pongrác (12.) kánikulával érkezett 1968-ban, 34,1 fok volt Kalocsán, tíz év múlva hozta a „papírformát”, és –2,8 fokban fagyoskodtak Szombathelyen. Szervác (13.) is elnézte a naptárt 1912-ben, amikor 32,5 fokot mértek a szegediek, akiket Bonifác (14.) is megizzasztott 1945-ben a 33,5 fokkal.

Zord idő, hőség
1551-ben erdők száradtak el a hőségben. 1585-ben gabonahiány lett az aszály miatt. 1634-ben elverte a jég a termést. 1635-ben elakadtak a lovasok a sárban. 1636-ban körmenetet tartottak esőért. 1640 aszályos májusában nem kelt ki a vetemény. 1682-ben elapadtak kutak. 1700-ban az árpa zöme kirohadt az esőtől. 1712-ben „Magyarország több vidéke az özönvíz képét mutatja, a szőlőkben kiforgatta a tőkéket, és a víz ellepte a szőlők kunyhóit.” 1727 forró májusában „leszüretelt” a jég. 1808-ban kisült a fű a réteken. Az 1822-es aszályban nem lett széna. 1837 hideg májusában elmosta a víz az utakat, jégverés pusztított. 1839-ben felhőszakadások késleltették a munkákat. 1841-ben tönkrement a gabona a cserepes talajban.

Néphit
Májusi eső aranyat ér. – Ha Fülöp és Jakab napja (1.) száraz, meleg, megtelik a kamra őszre, ha hűvös vagy nedves, közepes aratás lesz. – A fagyosszent Pongrác (12.) Szerváccal (13.), Bonifáccal (14.) szüretelhet. – Ha Orbánkor (25.) tiszta az ég, édes lesz a szőlő. Ha Orbán nevet, a szőlő sír. – Májusi eső aranyat ér. – Száraz, meleg májusban guggolnak a növények.

(Forrás: Réthly Antal: Időjárási események és elemi csapások Magyarországon.)

Pintér Csilla

1-től 3-ig napos és meleg idő várható.

4-től 9-ig először fokozatosan egyre több felhőzet borítja el az eget, hűvösebbre fordul az idő. A felhős és derengős napokat követően esősek következnek.

10-től 12-ig fokozatos javulással a Nap is kikandikál a felhők közül, felmelegszik a levegő.

13-tól 15-ig ismét megnövekszik a felhőzet, ez azonban már villámlással, góconként heves zivatarokkal kísért záporokat eredményez. E folyamat alkalmanként kialakuló viharos széllel, néhol jégesővel söpör végig az országon.

16-tól 19-ig kellemesen fátyolfelhős nappalok jönnek. Előbb néhány órára, majd egyre hosszabb időre uralkodik el a napsütés, erősen felmelegszik az idő.

20-tól 22-ig kánikulai napok lehetnek. Ez a felmelegedés azonban a délutáni és éjjeli órákban ismét magával hozza vihargócok kialakulásának lehetőségét.

23-tól 28-ig özönvízszerű esőzés is ránk zúdulhat. A meleg napos idő - időnként és helyenként előforduló erős széllel és zivatarokkal - tovább folytatódik.

29-től 31-ig a sok eső miatt számítani lehet akár kisebb árvizekre is, majd lassan megnyugszik az idő. A hónap végéig szép, napsütéses, meleg idő következik.


Ki mit hoz?

Május 12-13-14.: Pongrác, Szervác, Bonifác
A „fagyos szentek” napjaiban a meleg időjárás hirtelen lehűl. A fagy tönkreteheti a vetést, a szőlőt, a gyümölcsösöket. Általában füstöléssel védekeznek ellene.
Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentek,
Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kentek.


Május (Bika) Pünkösd hava, Ígéret Hava


Ugart szánt Pünkösd hava a búzatermésért.
Szőlőt kapál nagy munkával a jó boritalért.


Május 1.: Munka ünnepe

1889-ben nyilvánították a munka nemzetközi ünnepévé. E napon majálist, vidám népmulatságokat tartanak. Magyarországon 1890-ben rendeztek először felvonulást.

Május 2.: Anyák napja

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg 1925.-ben. Május első vasárnapján ünnepeljük.

Van-e ennél szebb szó: Édesanyám!
Van egy szó, van egy név ezen a világon.
Melegebb, színesebb, mint száz édes álom.
Csupa virágból van, merő napsugárból.
Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól.
Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja.
Örömében ír az, aki ezt hallja.
Hogyha elrebeged, már ez is imádság.
Drága vigasztalás ez a szó, ez a név.
Nekem legdrágább ezen a világon.
Ez a legforróbb szó, az én legszebb imám.
Amikor kimondom: Anyám, Édesanyám!

Május 23-24.: Pünkösd

Kr. u. 325-ben, a niceai zsinat határozata alapján a Pünkösdöt az egyház születésnapjának tartják. A Húsvétot követő 50.. napra tevődik.

Áldott, szép Pünkösdnek gyönyörű ideje,
Mindent egészséggel látogató ege.
Hosszú úton járókat könnyebbítő szele!
Te nyitod rózsákat meg illatozásra,
Néma fülemüle torkát kiáltásra.
Fákat is te öltözteted sokszínű ruhákba.
(Balassi Bálint)

Május 30.: Gyermeknap

Május utolsó vasárnapján ünnepeljük.