• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Milyen lesz a novemberi időjárás?

Szerző: Ilcsi Mama
Ilcsi Mama, a Szabad Föld Online házi időjósa – több évtizedes megfigyeléseire támaszkodva – elkészítette november havi időjárási előrejelzéseit.

November

November

Havi középhőmérséklet: 5,1 Celsius-fok
Átlagos csapadékmennyiség: 53 mm
Napsütéses órák száma: 72

Novem (kilencedik) szóból származik az elnevezés, kilencedik hónap volt a rómaiak naptárában. A két hétig tartó Ludi Plebei forgataga zökkentette ki a szántó-vetőket a mindennapok gondjaiból. A hónap elején emlékezünk halottainkra. A kultusz kelta eredetű: az év novemberben kezdődött, 1-jén áldozatot mutattak be az elhunytak tiszteletére. Mindenszentek napját 835-től, a halottak napját 998 óta tarja meg az egyház.

Szent András hava még megörvendeztethet bennünket langyos idővel, napsütéssel, ám a gyakran ködös, komor hónapunkban számíthatunk rá, hogy Márton (11.) vagy Erzsébet (19.) meghozza a havat. A gyakori esők mellett kilátás van erőteljes lehűlésre, kemény éjszakai fagyokra is. Ez utóbbiban volt részük például a kecskemétieknek 1920-ban, 2-án éjjel ugyanis –14 fokos fagy volt a városban. A bajaiak 1988-ban szintén nagyon fáztak 24-én virradóra, amikor –23 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. A kiszámíthatatlan időjárás okozhat azonban kellemes meglepetést, mint például 2003-ban a debrecenieknek is, akik 18,8 fokos melegben sütkérezhettek 28-án.

Zord idő, hőség: 1530-ban egyfolytában szakadt a havas, elmaradtak a vásárok a hideg és a nagy sár miatt. 1649-ben annyira átáztak az utak a csapadéktól, hogy „a hintót legalább 30 lónak vagy ökörnek kellett húznia, hogy haladhasson”. 1664-ben az árvizek elsodortak embereket, leromboltak házakat. 1693 nyáriasan meleg novemberében fürödtek a gyerekek a tavakban. 1700 csapadékos őszén savanyú szőlőt préseltek. Az 1775-ös őszi esők késleltették a szüretet, sárból szedegették a fürtöket. 1782-ben hófúvások zártak körbe falvakat, a postakocsik napokat késtek, „néhol emberek, marhák szekerestől el is temettettek a nagy hóba”. 1811-ben tavaszias idő volt, érett a szamóca a tisztásokon.

Néphit: Ha Mindenszentek napja (1.) nedves, lágy telet várhatunk, ha száraz, zord hónapok elé nézünk. – Ha Mártonkor (11.) a lúd jégre áll, karácsonykor sárban botorkál. Fehér szakállú Márton-nap hosszú, hideg telet ígér. Ha a Márton-lúd mellcsontja veres, akkor nagyon hideg, ha fehér, akkor havas, ha fekete, esős tél jön. – Szent Erzsébet (19.) a tél erejét szabja. Amilyen az idő 19-én, olyan lesz a december. Erzsébet rendszerint megrázza pendelyét, havazik. – Katalin (25.) locsog, karácsony kopog. Katalin kopog, karácsony locsog. – András (30.) nem olyan ember, mint más; hideg e napon minden szélfúvás. – Hideg, derült november után szomorúan tocsog a január.

Pintér Csilla

1-jétől 5-ig: gyakran beborul az ég. elszórtan lehet zápor és havas eső, aztán a felhők egy-két órára tovaszállnak. Hideg napok várhatók.

6-tól 9-ig: kisebb hószállingózás, főként a hegyekben és a környékükön havazás is lehetséges.

10-től 12-ig: a reggeli ködfoltok feloszlása után, változékony felhőzet mellett, napsütés várható, az átlagnál valamivel enyhébb hőmérsékletekkel.

13-tól 16-ig: hajnalban fagyok lesznek, majd esőre, ónos szitálásra ébredünk. Napközben sem melegszik fel igazán a levegő.

17-től 20-ig: szeles idő jön, a felhők feloszlanak, kora délután és éjjelente tartós ködre számíthatunk. A nappalok viszonylag enyhék lesznek.

21-től 25-ig: az észak-keleti szél egyre hűvösebb levegővel árasztja el az országot, s ez zúzmara-lerakodásokat eredményez. A hideg nappalokon kevés napsütés is lehet.

26-től 30-ig: kezdetben csak elszórtan, később pedig egyre többfelé valószínű eső, havas eső és havazás is.

November (Skorpió) Szent András hava, Enyészet Hava

November 1.: Mindenszentek

November 2.: Halottak napja

„Nem múlnak ők el, kik szívűnkben élnek.
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, még…”

(Juhász Gyula)

November 11.: Márton
Szent Márton, a középkor egyik legismertebb szentje, 316-ban született Pannóniában A legenda úgy tartja, hogy nem szerette volna, ha püspökké választják, ezért elrejtőzött a ludak óljában, azok azonban gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen ered a „Márton lúdja” elnevezés.
„Aki Márton napján ludat nem szik egész évben éhezik.”
„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe lesz a tél, ha viszont ekkor nem esik hó, kemény lesz a tél.”
„Ha a lúd Mártonkor a jégen áll, karácsonykor a sárban botorkál.”

November 19.: Erzsébet
Ha e napon havazik, Erzsébet megrázza pendelyét: „Szent Erzsébet napja, tél erejét szabja”. Ha viszont esik az eső, akkor nem kell félni a téli zimankótól.
A régiek úgy tartják: amilyen a november, olyan lesz a december.

November 25.: Katalin
Az enapi időjárás ellentéte lesz a karácsonyénak. a Katalin napi időjárás rámutató napja a januárnak is.
„Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Ha viszont locsog, akkor karácsony kopog.”