• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Mire emlékszik Ungvári Tamás?

Szerző: Borzák Tibor
Ő írta a Beatles bibliát, szekérderékszámra fordított le világsikeres regényeket, vezetett számítógépes céget, s mindmáig sűrűn feltűnik a televízióban. Ungvári Tamás újabb könyveit (is) szétkapkodják. Vajon mi lehet a sikerének titka?

Mintha Ungvári Tamást újra felfedezték volna! Egymás után jelennek meg könyvei, olvasói pedig lelkesen „fogyasztják”. A nyolcvan esztendős író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész gazdag életutat tett meg, melynek során újságíró, kiadói szerkesztői, főiskolai és egyetemi tanár, dramaturg, külföldi egyetemek vendégprofesszora is volt – hogy csak néhányat említsünk sok vállalása közül. Elismeréseket, rangokat elsősorban külföldi évei alatt szerzett, persze nem idehaza. Van tehát mit bepótolni, ez év tavaszán meg is kapta a Széchenyi-díjat. Ungvári szóban és írásban is lenyűgöző. Nagy mesélő, pontos tanító, hiteles emlékező. Nos, ezért szeretik az olvasók mindmáig a műveit.

A feledés enciklopédiája című könyve lapjain a XX. század történetének hetvenöt lényeges vagy lényegtelen, de lejegyzésre mindenképpen méltó eseményét örökítette meg sajátos látószögén keresztül. Mérhetetlen tudásanyag és felkészültség jellemzi az írót, aki azt is jól tudja, hogyan kell ujjai köré csavarni az olvasót. Humoros, komoly, elgondolkodtató és pikírt egyszerre, de minden módon lebilincselő a stílusa.

Nemrég a „feledés” folytatása is megjelent: Az emlékezés enciklopédiája címmel. A szerző tömör és velős fejezetekben tiltakozik a feledés ellen, s olyan történeteket, személyeket idéz fel, akik megérdemlik, hogy az utókor ne feledje el őket. Pazar a névsor: Jászi Oszkártól kezdve Molnár Ferencen, Szenes Anikón, Lukács Györgyön, Füst Milánon, Szabó Magdán át Tolnay Kláriig, Domján Editig és Szécsi Pálig sok mindenkit felsorakoztat könyvében. Egyikük-másikuk életmeséje ismerős, de akkor is jó feleleveníteni. Ungvári sziporkázó anekdotákat idéz, hősöket és antihősöket elevenít meg, ártatlanokat és bűnösöket mutat be, hogy sorsukból minden nemzedék tanulhasson.

Ungvári Tamás töretlen sikereinek titkát mindenképpen összegző, szintetizáló feladatvállalásában kell keresnünk. No és természetesen a mesélő élvezetes stílusa sem elhanyagolható szempont. Feledés, emlékezés – ne engedjük veszni múltunkat, még a legkeserűbb fejezeteket sem. (Scolar Kiadó)