• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nem nőnek való?

Szerző: Munkatársunktól
Egy korábban kórházi ápolóként dolgozó nőt neveztek ki az anglikán egyház harmadik legmagasabb pozíciójának számító londoni püspök székébe. A nemi egyenlőség felé tett lépésnek számító döntés valószínűleg mély megdöbbenést okoz majd az egyház konzervatív szárnyában.

Sarah Mullallyt választották a brit főváros 133. püspökének - Forrás: Profimedia/Press Association

A Downing Street Sarah Mullallyt választotta a főváros 133. püspökének, aki ezzel a kinevezéssel jogosult lett arra is, hogy elfoglalja helyét a Lordok Házában.

Sarah Mullally pappá válása előtt a Szent Tamás és a Royal Marsden intézeteket is magában foglaló NHS kórházakban dolgozott ápolóként, ahol 1999-ben vezető nővérré léptették elő. 2001-ben szentelték pappá.

„Gyakran megkérdezték tőlem, milyen volt egyszerre két pályán helytállni, először az NHS-ben, majd a gyülekezetben. Én inkább azt gondolom, hogy mindig is egy hivatásom volt: követni Jézus Krisztust, ismerni és ismertté tenni őt, mindig arra törekedve, hogy könyörületesen éljek mások szolgálatában, legyek bár ápoló, pap vagy akár püspök.”

London egyike annak a kevés régiónak, amelyben az anglikán gyülekezethez tartozók száma növekszik, de – többek közt – a konzervatívok nagyszámú jelenléte miatt összetett egyházmegyéről van szó mind az anglo-katolikus, mind az evangéliumi hagyományokkal rendelkezők körében, így sokan ellenzik a női papok kinevezését.

London előző püspöke, Richard Charters a konfliktusok elkerülése érdekében mereven elzárkózott attól, hogy mindkét nem képviselői közül nevezzen ki papokat.