• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nem teljesen szabad

Szerző: T. I.
Mégsem lesz egyelőre 24 órás átkelési lehetőség a Bácsalmás–Bajmok határállomáson. A Szerbiai Vámigazgatóságnak még tárgyalni valója van.

Január 28-án avatta fel Orbán Viktor miniszterelnök Mélykúton a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. baromfivágóhídját. A gyárba naponta 8-10 kisbusszal érkeznek a szerbiai Vajdaságból az ingázó munkások. Az volt a terv, hogy mire a gyárban megindul a termelés, akkorra elkészül a Bácsalmás–Bajmok határátkelő felújítása, az átadástól kezdve pedig nem reggel 7-től este 7-ig, hanem a nap 24 órájában lehet átkelni a határon.

A Pannon RTV adta hírül, hogy noha február 7-én átadják a forgalomnak a felújított átkelőt, nem lesz éjjel-nappali átkelés. A Szerbiai Vámigazgatóság ugyanis közleményben helyesbítette az erről szóló híreket. E szerint Szerbia és Magyarország között további egyeztetésekre van szükség.

Kiss István, a Hunent Zrt. elnöke a Szabad Föld érdeklődésére azt mondta: dolgoznak rajta, hogy ezek sikerrel záruljanak, mert a magyar kormánynak is érdeke, hogy Bácsalmásnál egész napos legyen a határforgalom. A mélykúti gyár egyelőre nem tud a tervezett műszakbeosztásban dolgozni, mert túl későn nyit és túl korán zár a határ.

Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere szerint egyre többen járnak át a magyar oldalra dolgozni. Aki Szerbiában él, és ideát megtalálja a számítását, nem megy el Németországba, hanem hazajár a családjához, hiszen ez csak 10-15 kilométer utazást jelent naponta. Nagyon sok a baráti, családi kapcsolat a határ két oldalán élők között. Szombaton például kézilabdás öregfiúkat vártak éppen, akik a meccs utáni vacsoráról már csak úgy tudtak hazajutni, ha Tompa felé kerülnek – ez pedig másfél órás időveszteséggel jár.

Érdeklődtünk az ORFK sajtószolgálatánál, mi az oka a halasztásnak, és mikorra várható a nonstop határátjárás kezdete, de lapzártáig nem kaptunk választ.

FOTÓ: H. SZABÓ SÁNDOR, MTI

 

Címkék: Hazai élet