• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Nemcsak mar, mérgez is a vörösiszap!

Szerző: Palágyi Edit
A vörös iszap emellett nagy mennyiségű toxikus nehézfémet, például ólmot tartalmaz. Radioaktív sugárzással is bír, ám ezt elhanyagolható mértékűnek ítélik.

(Képforrás: mixonline.hu)

A zagytározóból kiömlő, a timföldgyártás melléktermékeként keletkező vörös iszap nemcsak azért ártalmas súlyosan az egészségre, mert erősen lúgos és égési sérüléseket okozhat – ezért ha a bőrre kerül, sürgősen le kell mosni.

Problémát jelenthet azonban, ha a szél az iszap porát felkapja, és a sugárzó anyagot az ember belélegzi, ekkor ugyanis károsíthatja a légutakat, és akár tüdőrákot is okozhat. A másik veszélye, hogy a földbe beivódva mérgezheti az állatokat, növényeket, így az elöntött kertekben, udvarokban teljes talajcserére lesz szükség. Szakértők attól is tartanak, hogy az iszapból kimosott káros anyagokat a víz belemossa a földbe, és a mérgek a bakonyi karsztvízbázisba szivároghatnak.

A kármentesítők szerint az eső is ront a helyzeten. A szennyezőanyagot ezért gipsszel próbálják megkötni. Mihamarabb el kell szállítani az iszapot és a fertőzött talajt.

Ezzel szemben a tragédia után az ajkai timföldgyár igazgatója azt nyilatkozta: a zagytározóból kiömlő vörös iszap egy ásványi melléktermék, nem mérgező és nem jelent környezeti kockázatot. Azt javasolta, egy erős slagos lemosással távolítsák el az iszapot...

Egy tonna alumínium gyártásakor három tonna erősen lúgos, veszélyes hulladéknak számító vörös iszap keletkezik. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. honlapján az áll, hogy a cégnél „korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörös iszap tárolására”, ugyanis a társaság „messzemenően elkötelezte magát a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálására”.

Munkatársaink helyszíni beszámolóját a Szabad Föld október 8-án, pénteken megjelenő 40. számában olvashatják

(Képforrás: mixonline.hu)