• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Elképesztő jelenetek - Nincs itt semmi látnivaló

Szerző: Hardi Judit
Mintha porszem csúszott volna a gépezetbe: a hét elején rövid időre úgy tűnt, nem megy minden papírforma szerint. Aztán hétfő estére mindez már a múlté lett, a Fidesz került ki győztesen a harcból – ami nem is igazán volt harc. Úgy tűnik, népszavazás lesz hamarosan a betelepítési kvótáról.

A szocialista politikus nem járt sikerrel a kopaszok és Erdősiné ellen
Fotó:
MTI - Balogh Zoltán

Furcsa hír röppent fel a hét elején. A Nemzeti Választási Bizottság első embere nem akart (túlságosan) politikai kérdést kreálni a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási javaslatból, ezért esélyes volt, hogy az MSZP-s Nyakó István kérelmét érvényesítik. A történet a múlt hét keddi eseményekig nyúlik vissza, amikor is Erdősi Lászlóné civil kezdeményező pár másodperccel előzte meg a szocialista politikust a népszavazási kérvény benyújtásában.

Az eset furcsaságát adja, hogy Erdősiné egy olyan kérdésről szeretne népszavazást, ami már törvénybe van foglalva (tudniillik, hogy továbbra se nyithassanak ki a boltok vasárnap), illetve, hogy kigyúrt, kopasz, „erős” emberek segítették ebben. A kérvényt végül nem is Erdősné, hanem kísérője (Kubatov Gábor volt osztálytársa) pecsételte le, megelőzve ezzel Nyakót. A bökkenő pedig itt van: ez elvileg szabálytalan, annak kell pecsételnie, aki a kérvényt benyújtja. Ezért pár óráig reménykedhettek a vasárnapi boltbezárás feloldását elhozó népszavazási lehetőségben a szocialisták. Végül mégis 7:5 arányban győzött Erdősiné, Nyakó beadványát elkaszálták (egyszerre csak egy kérvényt lehet benyújtani). Úgy, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjai közül páran elismerték, aggályos volt a kopaszok jelenléte, akik akadályozták Nyakót kérelme leadásában, illetve nem volt szabályos, hogy nem Erdősiné pecsételt.

A szocialisták 15 napon belül fellebbezhetnek.

Nem volt ilyen kérdéses a migránsokról szóló népszavazás megítélése. Még a múlt héten jelentette be Orbán Viktor kormányfő, hogy népszavazáson szerezne érvényt a betelepítési kvóta ellen. A kérdés szerint arról szavaznának az állampolgárok: szeretnék-e, hogy az EU a magyar országgyűlés megkérdezése nélkül telepítsen be külföldieket.