• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Orvosolatlan Dévaványa

Szerző: Hardi Péter
VAN OLYAN TELEPÜLÉS Békés megyében, ahol már egy évtizede hiába keresnek orvost. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyan időről időre pályázatot hirdet az állásokra, ám ez sem mindig segít.

Békés megyei települések orvos nélkül - Illusztráció
Fotó:
Németh András Péter

A legrosszabb a helyzet Magyardombegyházán és Kisdombegyházán, de Békésben még húsz helyen tartósan betöltetlen a praxis, tudhattuk meg megyei lap internetes kiadásából. Az áldatlan helyzet orvoslására – vagyis a doktorok letelepedésének támogatására – az OEP erre az esztendőre félmilliárdos keretet különített el, további negyedmilliárdot pedig praxisvásárlásra. A támogatási rendszer nem is szokott hatástalan maradni, tavaly az országban 64 orvossal kötöttek ennek keretében szerződést, míg Békés megyében csupán négy alkalommal.

Nem tartozik a „rossz” helyek közé Dévaványa, mégis mintha átok sújtaná. A városkában négy felnőtt-háziorvosi praxis található, ennek fele betöltetlen. Mindkettő tavaly nyáron ürült meg. A város vezetése azóta is keresi az utódjaikat – mind ez idáig hiába. Valánszki Róbert polgármester tucatnál több szakemberrel tárgyalt, de nem jutott előbbre. Pedig a megoldás közelébe már többször eljutott az önkormányzat: az egyik külföldi orvos számára például ingatlant is vásároltak, a papírjai is elintéződtek, majd négy hónap múltán, amikor munkába kellett volna állnia – köddé vált. A következő jelöltre is február eleje óta várnak, de a város még reménykedik abban, hogy vele nem úgy járnak, mint az előző aspiránssal.

Békés megye egyébként nem az egyetlen olyan része az országnak, ahol tartósan megoldatlan a háziorvoslás helyzete. A főváros közelében is előfordul olyan település, ahol a doktor évek óta nem tud nyugdíjba menni, mert kollégáit nem akarja terhelni az állandó helyettesítéssel.

A kérdés most már csak az, milyen országos intézkedéseket várhatunk annak érdekében, hogy az egykor tekintélyt adó állások ismét valóban és tartósan vonzóvá váljanak a doktorok számára.