• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Összeomló birodalom - nem felejti február utolsó hetét a több mint 120 ezer ügyfél

Szerző: hj
Másfél évtizedes „munkával” nagyjából 100 milliárd forintot tüntetett el az ország egyik legnagyobb brókercége. Mindezt több mint 120 ezer ügyfél pénze bánja.

Tanácstalan károsultak várják, hogy kiderüljön, mi lesz a pénzükkel
Fotó:
MTI - Vajda János

Múlt héten robbant az utóbbi idők egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi botránya. A Buda-Cash brókercég és a céghez tartozó négy bank ügyfelei biztosan nem felejtik el február utolsó hetét. Nem csak brókerek, de a DRB bankcsoport (Dél-dunántúli Regionális Bank és Dél-dunántúli Takarék Bank) betétesei – jobbára vidéki kisvállalkozók, nyugdíjasok, civil szervezetek és önkormányzatok – sem juthatnak hozzá pénzükhöz. Így például Siklós önkormányzata és az ottani lakosok is pénz nélkül maradtak. A bankok zárolása összesen 80 önkormányzatot érint. Közülük most 67-en megkönnyebbülhetnek, rendkívüli támogatást kapnak az államtól: összesen 245 millió forint értékben. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn közölte: az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérre, illetve a segélyek kifizetésére fordíthatják az összeget.

A brókercégnél tőzsdézők is számíthatnak kártalanításra: őket a Befektetővédelmi Alap (Beva) védi, hozzávetőlegesen hatmillió forintig kártalanítanak. Ha azonban a Beva anyagi keretei kimerülnek, a szükséges pénzt a többi brókercégtől szedik be.

De nem csak települések, civil szervezetek is a csalók áldozatává váltak: így például a hátrányos helyzetűek oktatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány. Ők egyelőre nem tudnak fizetést adni alkalmazottaiknak, járulékot fizetni az államnak. A helyi iparűzési adót sok más vállalkozás sem tudja pénz hiányában befizetni – Kaposváron az ilyen helyzetbe került vállalkozásoknak az önkormányzat haladékot ad. Hétfő délután bejelentették: a jegybank visszavonja a DRB bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézet engedélyét.

A betéteseknek – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ígérete szerint – nem kell aggódniuk, ők még ebben a hónapban hozzájuthatnak megtakarításukhoz.

A kártalanításról az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) gondoskodik – 100 ezer euróig, vagyis 30 millió forintig, ehhez az MNB nyújt anyagi forrást. A befektetések kockázatairól a 16. oldalon olvashat bővebben.

Címkék: Pénzügyek | botrány