• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Párizsi evakuálási terv - Trump hergeli Mexikót - Német település követel térítést Moszad-ügynökök miatt Izraeltől - Hírmorzsák

Szerző: Munkatársunktól

ATOMVITA
A Marshall-szigetek a hágai bíróságon ment neki az atomhatalmaknak, hogy elérje, azok betartsák nemzetközi kötelezettségeiket. A csendes-óceáni miniállamban 1958-ig 67 kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, amelyek tartós egészségügyi és környezeti károkat okoztak. A csendes-óceáni szigetország mind a 9 atomfegyverrel rendelkező állam ellen keresetet nyújtott be, de csak India, Pakisztán és Nagy-Britannia nem utasította el az eljárásban való részvételt.

FAL ADJA A MÁSIKAT
Árthat a mexikói–amerikai kapcsolatoknak, ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke – ezt a mexikói államfő mondta azután, hogy a republikánus jelölt közölte, kerítést építene a két ország határára. „Így beszélt Mussolini és Hitler is” – fogalmazott Enrique Pena Nieto. Donald Trump az építkezés 10–12 milliárd dolláros költségét Mexikóval fizettetné meg.

1263 eurót követel az északnémet település,
Quarnbek, amiért december közepén kisegítették két bajba jutott, gépfegyveres Moszad-ügynök kocsiját a sárból. A számla már meg is érkezett Izrael berlini nagykövetségére. A két titkosszolgálati alkalmazott egy német tengeralattjáró Kielből Izraelbe történő átszállítását felügyelte, a csatorna partján haladva, ott azonban túln agy volt a sár.


HAJÓVONTÁK TALÁLKOZÁSA
Párizsban 900 fős mentőegységet állítottak fel, ötmillió ember kitelepítésével számoló evakuálási tervet készítettek, mivel a prognózis szerint akár másfél millió lakás kerülhet víz alá a Szajna áradása miatt. Az eddigi legnagyobb, 1910-ben mért 8,62 méter környékén tetőzhet a Szajna. A Du Pont de l’Alma híd pillérénél álló Zuáv, a katona szobra a népi „vízmérce”: 1910-ben a mellkasáig ért a víz.


KÉT KOREA
Dél-Korea újabb szankciókat vezetett be Észak-Koreával szemben, Phenjan év eleji kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére válaszul. Az intézkedések negyven magánszemélyt és harminc szervezetet érintenek a fegyverprogramhoz köthető kapcsolatuk miatt. Ezenfelül megtiltják a dél-koreai kikötőkbe való belépést több hajónak is. Az Egyesült Államok és Dél-Korea minden eddiginél nagyobb hadgyakorlatot kezd tavasszal.