• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Szupervasárnap összesítve: CDU: 107 hely, SPD: 69, AfD: 61, Zöldek: 58 hely

Szerző: Markos Mária
Pártján kívül próféta - A menekültválság állt a németországi tartományi választások középpontjában, az eredményeket mégsem ez határozta meg. Merkel vereségéről beszél a sajtó, azonban a háromból két olyan tartományban „veszített”, ahol pártja, a CDU évtizedek óta esélytelennek számít.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök papírmasé figurája üvölti: feszítsék meg. Természetesen Angela Merkel kancellárra vonatkozik a felszólítás. Képünk a düsseldorfi karneválon készült - Fotó: Ina Fassbender, Reuters

Németország három tartományában tartottak választásokat a hétvégén. Bár a menekültek befogadásában élen járó ország hangulatán is érződött, nemcsak a kampányszólamokban, hanem valamelyest az eredményeken is a menekültvita hatása, az eredmények nem a szélsőségek felé tolódásról árulkodnak.

Angela Merkel pártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) három tartományból egyet vitt el. Igaz, abból kettőben hagyományosan nem sok eséllyel indult. Rajnavidék-Pfalzban – ahol a tartományt 25 éve a szociáldemokrata párt kormányozza – nem meglepő módon most is az SPD nyert, a szavazatok 36,2 százalékát szerezte meg, így 39 helyet kap a 101 tagú mainzi Landtagban (országgyűlés). Igaz, itt a CDU 31,8 százalékkal története legrosszabb helyi eredményét érte el. Baden-Württembergben szintén minden eddiginél rosszabbul szerepelt a kancellár pártja, csak 27 százalékot szerzett meg, ám a régóta vörös-zöld kötelékben működő Baden-Württembergben a Zöldek szerezték meg a szavazatok 30,3 százalékát, első helyen végezve ezzel.

A CDU csak Szász-Anhaltban tudott nyerni, a szavazatok 29,8 százalékával végeztek az első helyen.

Bár a német belpolitikai életben minden a menekültpolitikáról szól, Merkel humanitárius megközelítésével sikeresen hajtotta más pártok vezető politikusainak malmára a vizet. Például a Zöldeket vezető Kretschmann hatalmas fölénnyel úgy nyerte a választást, hogy hangosan kiállt Merkel mellett, míg a CDU jelöltje kritizálta a merkeli menekültpolitikát.

A kancellárral való nyílt szembeszegülést a választók többsége nem nézte jó szemmel. Ráadásul ősszel a két nagy tartomány – Baden-Württemberg és Rajnavidék – kapta a legtöbb menedékkérőt, mégsem itt, hanem a menekülteket alacsony számban befogadó, az egykori NDK területére eső Szász-Anhalt választói támogatták a legnagyobb arányban (több mint 20 százalékkal) a tartományi gyűlésbe a szélsőjobboldali AfD-t. Azaz nem a menekültek számával arányos az AfD sikere – írja az Indexen megjelent elemzésében Feledy Botond külpolitikai szakértő. Tény viszont, hogy a mostani választásokkal megdőlt a nézet, hogy a szélsőséges bal-, illetve jobboldali pártok csak az egykori NDK területén lévő tartományokban tudnának jelentős eredményt elérni: a protesztpártok betörtek a nyugatnémet választók közé.

Merkel menekültpolitikája változott ugyan, hajlandó újabb és újabb kompromisszumokat kötni, ám egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy kész lenne a német határok lezárására vagy a kvóták teljes elengedésére. Továbbra is a törökökkel való megállapodást tartja az egyik kulcsfontosságú kérdésnek.


A három tartományi gyűlésben elért eredmények alapján a CDU 107, az SPD 69, az AfD 61, a Zöldek 58 helyet kaptak.