• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Pereskedés egy tortáért

Az idén 180 éves Sacher-torta fogalommá, sőt világmárkává vált. A kerek, csokoládéval bevont, sárgabaracklekvárral töltött bécsi édesség manapság is világsiker – még ha akadnak is olyanok, akik azon vitatkoznak, hogyan jobb a torta: ha a lekvár a közepébe vagy a felső csokoládéréteg alá kerül?

Franz Sacher tortája a mai napig nagy népszerűségnek örvend

A klasszikus tortakreáció 1832-ben született meg Bécsben. Ekkor használta fel a 16 éves Franz Sacher, a Metternich herceg konyháján dolgozó cukrászinas a főcukrász szabadnapját arra, hogy elkészítse álmai desszertjét: a sárgabaracklekvárral ízesített és keserűcsokimázzal bevont csokoládétortát. Az új „találmány” elnyerte a nagy hatalmú államférfi tetszését, minek köszönhetően az ifjú Sacher hamarosan a hercegi cukrászat főnöke lett, később pedig Bécsben megalapította a saját cukrászatát. Halála után fia, Eduard nyitotta meg a kávéházát és a híres Hotel Sachert.

Eduard Sacher 1888-ban szabadalmaztatta apja kreációját. Nagy üzletnek ígérkezett, ugyanis már ebben az időben naponta több százat értékesített belőle. De hiába volt az előrelátó intézkedés: fia, ifj. Eduard Sacher eladta a receptet és vele a jogot is Demeléknek, a rivális vendéglősdinasztiának. Demelék kerek csokoládéborítást szabadalmaztattak „Eduard Sacher Wien” felirattal – szemben az eredeti „Hotel Sacher Wien” felirattal.

A Hotel Sachert – s mindent, ami hozzá tartozott – 1934-ben új tulajdonosok, Hans Gürtler ügyvéd és Josef Schiller vendéglős vették meg. Így a torta receptjére is igényt tartottak, ezért pert indítottak Demelék ellen. A négy évig tartó bírósági huzavona megegyezéssel ért véget: Demelék kötelezték magukat, hogy nem hirdetik tortájukat eredetiként, elállnak a kerek borítómáztól és az elkészítés eredeti receptjétől is.

Sacher-torta

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 12 + 18 dkg étcsokoládé, 11 dkg porcukor, fél vaníliarúd, 5 tojás, 12 dkg őrölt mandula, csipet só, 5 dkg liszt, 20 dkg sárgabaracklekvár

A darabokra tördelt 12 dkg étcsokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel. 10 dkg vajat keverjünk habosra kb. 4 dkg porcukorral. A vaníliarúd belsejét 5 tojássárgá­jával egyenként keverjük a vajkrémhez. Dolgozzuk bele a langyos csokoládét és a mandulát is.

Verjünk fel 4 tojásfehérjét egy csipet sóval, majd tegyük hozzá a maradék porcukrot, és folytassuk a habverést, amíg megkeményedik.

Keverjük a masszához, majd szitáljuk rá a lisztet, és finoman keverjük el. Végül öntsük a tésztát kevés vajjal kikent, belisztezett 22 cm-es tortaformába. Simítsuk el a tetejét, és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Öt perc múlva csökkentsük a hőfokot 150 fokra, és így süssük körülbelül 20 percig.

Ha kihűlt a tészta, vágjuk két egyforma vastagságú lapra: a lekvár felét egyenletesen kenjük az alsóra. Tegyük rá a záró lapot, a maradék ízt pedig kenjük a tetejére, valamint az oldalára. Amikor a lekvármáz megszikkadt, olvasszuk fel a 18 dkg étcsokoládét a maradék 5 dkg vajjal, és vonjuk be vele a tortát. Mielőtt megdermedne a csoki, nyitott ajtó mellett tegyük langyos sü­tőbe, így sima és fényes lesz a bevonata.

Szabad a pálya!
A második világháború után újraindult a tortaper: Demelék újból elkezdték a Sacher-torta árusítását. A hotel tulajdonosai pert indítottak ellenük, mire ellenper lett a válasz. Demelék azzal (is) vádolták a Sacher-jogutódokat, hogy megsértik az eredeti Sacher-receptet. A perek végeláthatatlan sora kilenc éven át tartott. A bécsiek mindenesetre jól szórakoztak, sanzonok és gúnyversek ihletőjévé vált a történet. A pert végül a Hotel Sacher tulajdonosai nyerték. Napjainkra egyébként a szabadalmak elévültek, bárki készítheti a sokat vitatott tortát, a törvény csak az „eredeti” és az „Eduard” szavak használatát védi.