• Betüméret növelése
  • Feliratkozás a Szabd Fold Online hírcsatornára
  • Cikk nyomtatása

Rajkóék a pápának muzsikáltak

Szerző: Borzák Tibor
Régi álma vált valóra a világszerte ismert Rajkó Zenekarnak azzal, hogy a Vatikánban XVI. Benedek pápa előtt muzsikálhattak. De nem csak zenéltek, hanem néhány szót válthattak is a Szentatyával.

Mérföldkő a Rajkó Zenekar történetében, hogy a közelmúltban találkozhattak XVI. Benedek pápával. Ha nem is a teljes együttes, de legalább egy húszfős csoportjuk. Köztük volt Gerendási István igazgató is, aki beszámolóját az előzményekkel kezdte:

– A Rajkó Zenekar a hetvenes évektől számos templomban lépett fel, nem csak idehaza, hanem külföldön is. Szerettünk volna az esztergomi bazilikába is eljutni, s ezt megírtuk Erdő Péter bíborosnak, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érsekének. Ő vválaszában azzal biztatott bennünket, hogy keresi a megfelelő alkalmat a fellépésünkre. Ennek el is jött az ideje: 2005. augusztus 15-én, Mária mennybemenetének ünnepén a mise alatt egyházi énekeket és zsoltárokat adtunk elő, majd a szertartás végén harmincperces koncertet játszottunk.

A következő esztendőben már a bíboros kérte fel a zenekart, hogy játszanak a magyarországi egyházi konferencián. Gerendási István az érsekkel való beszélgetése során megjegyezte, hogy a Rajkó Zenekar félévszázados fennállása óta a világ 108 országában szerepelt már, de a Vatikánban még sohasem. Ettől kezdve már csak türelem kérdése volt, valóra válik-e az álom.

– Március végén kaptam egy e-mailt a Vatikánból, hogy részt vehetünk a katolikus egyházfő november elején esedékes audenciáján – szövi tovább a történetet az igazgató. – Nem csak muzsikálhatunk, de néhány szót is válthatunk a pápával. Ilyen lehetőség csak egyszer adódik az ember életében. A Rajkó Zenekar alapítóira, Farkas Gyulára és Szigeti Pálra gondoltam, akiknek az együttes saját családjuknál is fontosabb volt. Azzal, hogy eljutottunk a Vatikánba, megkoronázódott munkájuk gyümölcse.

A húsztagú zenészcsoport hetvenezres zarándoktömeg előtt csillogtatta meg tehetségét, a rövid műsorban Vincze Lilla énekes is közreműködött. XVI. Benedek pápával hárman foghattak kezet: a vezetőprímás, az oktatási-művészeti alapítvány kuratóriumának elnöke és az együttes igazgatója. Néhány bemutatkozó mondat közlésére nyílt lehetőségük, illetve átadhatták azt a herendi porcelánkelyhet, melyet erre az alkalomra készíttettek. A Szentatya nagy figyelemmel hallgatta a magyarokat, kedvességével oldotta az izgalmakat, végezetül pedig megáldotta a zenekart.

– A szertartás után azonnal a Vatikáni Rádióba indultunk, ahol élő műsorban léptünk fel – meséli Gerendási István. – Harmincnyolc ország tudósítója előtt muzsikáltunk fél órán keresztül. Utána alig győztem válaszolni a kérdésekre. Ezzel a lehetőséggel Magyarország és a magyarországi cigánykultúra is sokat nyert. Jövő év márciusára visszahívták a zenekart a Vatikánba, már folynak a tárgyalások a részletekről.